pentru toti haterii lui Salata, un tutorial, cu dedicatie. de la cea mai mare iubitoare de grasime animala, sincerely yours, cookie
Daca gandul la o salata pe post de full meal va provoaca gag reflex si ati prefera, in all honesty, sa mancati de foame carton presat decat asa grozavia pamantului, read on. Pentru voi scriu. Deci nu ca scriu, dar ma gandesc serios sa starnesc un trend, sa tin discurs in piata publica, sa ma urc pe o Dacie 1310 cu o palnie de-aia amplificata si sa strig in populatie: Salata este buuuuunaaaaa daca o fac eeeeeu! (eu eu eu eu…).
Hai zau, sa nu va suparati, ma dau si eu mare c-am prestat doua seri la rand salata si acum mi se pare ca stiu ce vorbesc. Este that time of the year cand cica bagam in gura responsabil. Si, cand colo, ce sa vezi, nu e asa rau!
Iata cele sapte conditii necesare si suficiente pe care o salata tre’ sa le intruneasca, pentru a nu fi ingrozitoare, pentru a nu iti obosi falcile si pentru a nu te lasa ca dupa un foreplay lung, cam naspa si lipsit de finalitate:
#1: Sa fie cu carne. Fie cu carne calda (preparata atunci, pe loc, la tigaie, cu tot felul de miresme), fie cu uscaturi bon calite, fie cu peste.
#2: Sa fie cu branza (ideally, de-aia mucegaita, dar nu musai, mai merge si-o branza de capra, un emmental, un cheddar…)
#3: Sa aiba la baza frunze verzi cat mai proaspete (salata verde, valeriana, baby spinach, creson, rucola, salata romana, radicchio, salata creata verde si rosie). Sa NU aiba la baza salata iceberg. Mare porcarie.
#4: Baza asta de verzituri sa fie la fundul castronului, iar dressingul sa fie turnat doar peste ea. Restul de ingrediente sa vina peste, si sa nu se amestece decat in farfuria omului, daca asa doreste el.
#5: Salata cea buna sa se insoteasca de paine cojoasa, de buna calitate.
#6: Salata sa “amestece” texturi si temperaturi cat mai variate (o branza moale cu o nuca tare, un sos cald cu un cartof rece, si asa mai departe)
#7: Omul sa-si puna din castron salata pe o farfurie intinsa, mare.
Este ATAT de simplu! Jur! Acum, doua idei de salata sa va dau, ca sa nu ziceti ca vorbim discutii teoretice.
SALATA RU-PERE
All hail Catalina (Bucur!) pentru fabulosul nume pe care i l-a gasit aseara cand vorbeam noi pe fb, caci da, salata ru-pere e o salata cu rucola si pere. Se face asa:
La fund de castron se astern fara zgarcenie frunze de salata, baby spanac si rucola. Se amesteca niste otet balsamic de buna calitate cu niste ulei de masline si o mana de busuioc (ideal ar fi sa fie proaspat tocat, dar merge si uscat). Se “bate” putin amestecul asta si se rastoarna peste frunze. Se amesteca ghebos totul, de jos in sus, sa nu terciuim prea tare verdeturile. Sare. Piper proaspat macinat. Ei, si acum ornam tortuletzul cu: felii de pere proaspete si zemoase, fasii de prosciutto crudo, cuburi obeze de blue cheese. Peste care ornamente mai rasnim niste, vorba unui chelner, fresh piper:)) C’est tout. Manger comme les French, o mana de salata, centrata pe un platou cat juma de masa, actul mancarii in sine sa fie obligatoriu insotit de suspine de tip “uuuuh” si “aaaah”. C’est ci bon, oui oui.
SALATA CAREIA CATALINA NU I-A GASIT UN NUME, DECI SA-I ZICEM “GETA”
La fundul castronului – mix de frunze verzi, radicchio, cuburi de avocado proaspat si castravete. Acelasi dressing ca mai sus, nothing fancy. In tigaie, sfar sfar niste piept de pui, condimentat din prea plin cu ceva oriental spices. Puiul fierbinte il punem pe patul de salata, nu inainte de a fi azvarlit acolosha si niste gorgonzolla. Mai multa, daca se poate. Desigur, ideea e ca puiul sa topeasca branza. Punem si niste nuci. Dregem de sare si piper si ta-daaa, o alta salata “din cauza la care” si mancatorul porcului dezvolta vise umede.
V-am convins? Va bagati la salata? Hai ca de pe 14 incepe campionatul de slabit. Ce, nu stiati?
In sfarsit, la desert va spun ca m-am tuns si sunt gata sa ofer testimoniale despre cum aceasta treaba mi-a schimbat viata:)) Si by the way, de mai bine de 6 ani, de parul meu nu se mai ating decat mainile magice ale Monicai, v-o recomand din toata inima pentru tunsori care nu se lasa cu muci si plans. O gasiti aici si numai aici: http://toniandguy.com/salon/information/570 si e truly truly awesome!
Mancati salata. Tundeti-va scurt. Iubiti mult. Atat deocamdata. 2013, bine ai venit peste noi!
tags: dieta, salata, toni&guy 21 comments »
January 11th, 2013 at 3:19 pm
i remember chelneru’ cu fresh piper. da’ nu mai stiu unde era.. la carciuma aia de la razoare.. sau? unde, unde?! :)))
January 11th, 2013 at 3:22 pm
dada, la razoare
January 11th, 2013 at 4:25 pm
TREBUIE sa incerc si punctele 4 si 7. In rest, sunt super de acord. Mai ales cu punctul 1 😀
January 11th, 2013 at 4:55 pm
Cookie dear, eu sunt eu sunt un Salad Fiend. dar astea ale tale sunt mai bune de pranz decat de cina. Salata mea preferata e urmatoarea frunze de salat proaspete ( de care imi place) dovlecei si vinete taiati suuubtiiire la gratar ( sau hai ca sunt generoasa inabusiti un pic la tigaie) rosii bune ( acu iarna doar cheryy sunt serviceable) nuci ( puse cu larghete) si parmezan razuti maricel. YUUm . Si e si dairy free pt cei care incearca s-o lase mai moale cu branza. E si super consistenta, are si legume pe langa frunze. Evident, e putin calda de la legume, si eu personal prefer sa adaug si ulei de masline si otet/lamaie. E yum yum. Eu am descoperit-o ( shame ) pornind de la o reteta de salata regiana de la fabio pizza . dupa aia mi-am facut-o si eu acasa in zilele harnice.
January 11th, 2013 at 4:56 pm
Edit, da , salata cu pere e geniala. Eu am descoperit asta prea tarziu in experienta de mancator de salate. 🙂
January 15th, 2013 at 6:12 pm
Am prestat-o pe aia cu pere, yummy. Mie imi place si aia cu 1 avocado 1 grapefruit, cateva rosii cherry, feta, cateva nuci, ulei de masline si lamaie.
January 17th, 2013 at 10:21 pm
cu pereeee,oooo,daaaa!dar absolut toate imi plac ,sint ru-pe-re ,intr-adevar!:)
April 4th, 2013 at 2:55 pm
[…] Ii dai Cezarului ce e al Cezarului. Salatei Cezar ii dai pui sau dressing de ansoa. In general, oricarei salate ii dai carnebranzaoua, ii dai nuci, ii dai seminte, ii dai Bunatate. Ii dai ingrediente calde, care sa mearga cu recile, shoparlisticele frunze. Dupa cum am mai explicat, de exemplu, aici: http://easypeasy.ro/2013/01/pentru-toti-haterii-lui-salata-un-tutorial-cu-dedicatie-de-la-cea-mai-ma…. […]
April 8th, 2013 at 9:17 pm
In seara asta, dupa ce am culcat trupa vesela minora, majorii familiei au prestat salata Geta! Si a iesit intr-un mare fel!!! si acum ne lingem degetele!!! ce deliciu, ce delir gustativ! ce bunatate! ce alte adjective si atribute, metafore si hiperbole sa mai folosesc?
Easy peasy e inspirational in multe feluri, iar felul asta care trece prin stomac e tare tare fain!
(am depasit cota de semne de exclamare?)
April 8th, 2013 at 9:27 pm
Am făcut salata RU-PERE până acum de vreo… pe puţin 10 ori, de mult ce mi-a plăcut.
Ca să descopăr duminică dimineaţa privirea încruntată şi acuzatoare a jumătăţii mele mai bune (un mare mofturos la mâncare): “Auzi? Tu MI-AI mâncat cumva salata?!”
June 5th, 2013 at 4:34 pm
unde e salata, va fi si ulei de masline!
June 5th, 2013 at 4:40 pm
Salata fara ulei de masline nu e salata…
June 5th, 2013 at 4:44 pm
alt ulei de masline! number 12
June 5th, 2013 at 4:46 pm
nu ma las! pana la ultimul strop de ulei de pe blog! salata fara ulei de masline???!/11/ say what!!!??/
June 5th, 2013 at 4:48 pm
salata, ulei
ulei, salata
potato, potato
June 5th, 2013 at 4:52 pm
Ru-pere in figuri pe la tine pentru cosul cu ulei de maslineee 😛
June 5th, 2013 at 5:03 pm
Ulei! Ulei!
June 5th, 2013 at 5:12 pm
Ulei, ulei!! Avem ulei!! 🙂
June 5th, 2013 at 5:32 pm
Uleiul, doamna, uleiul! dincolo era mai ieftin! 😛
June 5th, 2013 at 8:33 pm
mult ULEI DE MASLINE pe aici:P
June 5th, 2013 at 9:14 pm
Ulei de masline din nou!