ce mai mananca iepurele

Foto: http://www.gojiberrymagic.com/elonyei.html

Este, desigur, absolut plauzibil ca ati ajuns aici cautand “mancare pentru iepuri”. Daca asa stau lucrurile, nasol moment. Daca ne urmariti de ceva vreme, intuiti, desigur, ca aceasta este “decat” inca o tentativa ridicola de a va distrage atentia de la faptul ca in ultima vreme nu mancam altceva decat pizza, povestindu-va ce manance singurul membru al familiei noastre pentru care se gateste asiduu – bucatica mea de 18 luni, zisa si Iepu’-Iepurs-Iepurescu.

Anul trecut, pe aproximativ vremea asta, incepeam diversificarea: http://easypeasy.ro/2011/11/din-nou-despre-diversificarea-iepurelui/.

Timid si nu prea. Cu scuipaturi la morcov fiert, dar cu suspine de placere la avocado. Pfoai, dar asa mi se pare ca-i o vesnicie de-atunci, ceva de neimaginat.

Mie mi-a dat al de sus un copil despre care intelepciunea populara ar zice ca-i “hranaci”. Adica mananca asa, cu o pofta de-aia incredibila, cu adulatie, cu “nom nom nom” si priviri pline de recunostinta la fiecare dumicat. Si oricine are copil, stie cat de mult inseamna asta si cat de greu este pentru mama lui Copil Scarnav. Asa ca ce scriu si am scris eu aici despre meniul individual compus al Iepurelui se poate sa aiba zero relevanta pentru un copil mai pricinos la mancare. Totusi, I figured ca n-are ce strica sa schimbam experiente despre asta, avand in vedere ca in gasca mea de mame bestiale (wink wink;), una din temele zilnice de discutie e “ce doamne iarta-ma le mai dam de mancare”.

So here it goes, meniu de copil de 18 luni a la Iepu’.

Mic dejun:

  • Omleta din oua de prepelita, cu sau fara branza rasa (telemea de vaca proaspata de la sibieni sau guguloi de mozzarella) + 1/3 felie de paine Savoria bio, rosii de la tataie, ardei, castravete, uneori avocado.
  • Terci de ovaz fiert sau aburit, cu fructe de sezon si, mai nou, goji. Au la Solaris unul mai affordable, vreo 10 lei parca pliculetul de 90g. Dar ce, veti spune, noi n-am mancat goji si n-am murit. Pai da, dar noi n-am halit noxe cu paine din premix, si nici hormonei cu pui nu cred ca am bagat prea des. Goji asta e super antioxidant. Si proteic. Si bogat mineralizat. Si intareste imunitatea. Hell, da’ ce nu face! Mai multe informatii aici, de exemplu: http://www.webmd.boots.com/healthy-eating/goji-berries-health-benefits-and-side-effects. Ca orice plantoasa de-asta “miracol natural”, trebuie cosumata cu moderatie. Si se pare ca existe niscaiva interactiuni cu medicamentele anticoagulante: http://www.livestrong.com/article/489597-can-kids-eat-goji-berries/. In rest, numai de bine. Cum ziceam, noi il bagam in fierturi de cereale sau in iaurt.
  • Paine cu unt si branzica de casa (adica facuta in casa), legume crude.
  • Tartina cu crema de ou fiert (ou fiert blenduit cu nitel unt, castravete si masline)

Pranz

  • Felul 1: supa – de rosii cu galusti sau taitei, crema de legume, supa de linte, supa de mazare, ciorba de loboda, ciorba de perisoare si, mai nou, supa de pui de tara. Iepu-i mare, mare ciorbareasa. Asa de mult ii place zeama, de numa. Culmea e ca, la inceputul diversificarii, supa de legume a fost cam singura chestie scuipata cu bolta. Intre timp s-a razgandit.
  • Felul 2: carne + legume + amidon. Carne adica o zi curcan, o zi pui, o zi ficatel, o zi peste, o zi vaca, doua zile – ou sau repeat ceva din cele enumerate. Am inceput de curand sa-i dau si porc – muschiulet de buna calitate, doar ocazional. Legume adica radacinoase, cartof dulce, dovlecel, fasole verde, broccoli, conopida, vinete, rosii, castraveti, ardei gras, gogosar… pretty much everything. Deocamdata tot la stadiul de piure amestecat suntem. Amidon adica ori paste, ori orez integral, ori cartof, ori leguminoase de-astea gen mazare/linte. Uneori ii facem perisoare de pui cu sos. Sau ghiveci calugaresc, cu legume si orez. Spanacul cu ou si cu iaurt este mare hit. Piureul de cartofi cu mult lapte iarasi ii place tare.

Cina

  • paste cu sos de rosii
  • paste cu branza
  • cartofi frantuzesti, cu ou, smantana, branza rasa
  • resturi de la pranz (legume cu carne)
  • tartine cu diverse (crema de branza frecata cu castravete, ardei rosu, masline…)
  • “sunca” de curcan home made
  • fiertura rece de ovaz, taiata cubulete si insotita de diverse combinatii de legume si branzeturi
  • mamaliga cu branza si iaurt/smantana

Mai avem una sau doua gustari pe zi. Cand are mic dejun cu proteine, ii dau fructele ca gustare de ora 11. Cand are terci cu fructe la mic dejun, sarim prima gustare sau rontaie niste morcov sau o rondea de cereale expandate (au la DM unele bio bune, care n-au doar orez, ci si mei si porumb, sunt mai gustoase si-s mici asa, ca pentru iepuri). La gustarea de ora 16-17 baga iaurt, iaurt cu goji, iaurt cu cereale, iaurt cu branza, iaurt cu avocado, banana cu avocado… Cam asa.

Ce nu mananca iepurele ca nu vrea el: Somon (si pestele alb il accepta greu, dar pe somon nu vrea sa puna gura neam), souffle-uri cu legume/ou – major bleax.

Ce nu mananca iepurele ca nu-i dau eu: Zahar (including dulciuri procesate, biscuiti indulciti, fie ei si bio, miere… in general all things sweet). O mai las sa copilareasca nitel. Crenvursti. Mezeluri in general. Prajeli. Margarina. Iaurt cu fructe din comert. Branzeturi procesate. Cereale instant, de-alea de bebe. Paine alba si paine de proasta calitate.

Hrana iepureasca se prepara in continuare preponderent la steamer, dar am achizitionat recent si o tigaita Green Pan in care ii prepar/incalzesc diverse. Uneori folosesc ulei, cu picatura si numai varietati presate la rece (rapita, floarea soarelui si masline). La cuptor inca nu m-am inghesuit sa-i gatesc. Nici la gratar – too early for charcoal:p

La culcare si la trezire baga Napolact. Iaurtul e tot Napolact. Cascavalul e Bobalna – Napolact again. Untul e bio Delhaize de la Mega Image. Mozzarella e de-aia guguloaie mici in zer, tot de la Mega. Cereale de la Solaris sau gamele bio Mega Image si DM. Suc de rosii – bio DM. Paste – piccoline, stelline, risoni Barilla.

Asta e meniul, not so much variat, cat, zic eu, echilibrat. Copiii vostri ce mai mananca? Noi cautam mereu idei si nu, inca nu am ajuns sa mancam toti din aceeasi oala. Cumva nu reusim deloc sa le facem pe toate, asa ca facem sa fie bine pentru ea, iar pentru noi… well… asteptam pensia (privata), provincia si in general vremuri mai bune. Cheers!

tags: , , , 44 comments »

44 Responses to “ce mai mananca iepurele”

  1. Chef Rookie

    I don’t have a kid, dar imi plac mult postarile pe tema, ca deh, sunt educative. Asadar, repet, i don’t have a kid, but i have a question: de ce nu faci painea in casa si ii dai Savoria bio? (nu e o critica ci chiar sunt curioasa…)

  2. cookie

    pentru ca nu am timp:( trust me, i don’t.

  3. cookie

    btw, Chef Rookie, welcome to my blogroll:)

  4. Geami

    sugestie de lapte, in loc de Napolact (care banuies ca e vaca). eu sunt fan Napolact, dar pentru Tudor de-o seama cu Iepu’ luam lapte de capra de la Olympus (gasesti in Mega). se pare ca este cel mai apropiat de structura laptelui matern si se digera usor.
    la noi este de maxim succes supa de praz (supa crema cu ceapa, ciuperci, praz of course, parmeza de garnisire)

    multam de meniu, ma mai inspir 🙂

  5. cookie

    Geami, nu i-am dat lapte de capra pana acum. Tre’ sa mai studiez. Si la noi supa crema de cartof si praz este hit, am uitat sa zic despre ea pentru ca e mai mult o treaba de sezon rece, vara asta n-am facut, dar asta primavara a bagat ghebos:) Multam de idei:D

  6. Chef Rookie

    Aaaaa. deci problema timpului…ma gandeam ca poate nu se gaseste vreo faina mai cum trebuie…

    PS: Sencs for the huuuuuge honor!

  7. Carmen

    Multumim pentru acest (yet another!) post util :)) fetita mea are doar 8 luni, deci nu suntem atat de departe cu diversificarea, but we’ll get there!

    Si eu i-am introdus goji berries, care sunt foarte bune mai ales la copii ce sufera de anemie feripriva, intrucat contin atat fier, cat si vitamina C necesara pentru absorbtia fierului. In acest caz insa, nu trebuie adaugate la cereale sau iaurt (pentru ca atat Ca din iaurt, cat si niste compusi din cereale (fitati?) blocheaza absorbtia de Fe) ci la alte combinatii de legume, fructe sau chiar impreuna cu carne/galbenus de ou.

    De curand, i-am cumparat dovlec pentru placinta (winter squash), pe care i l-am pregatit la cuptor impreuna cu mere/pere (introduse in locul de unde am scos semintele de dovleac) si cu putina scortisoara deasupra. foarte bun!

    Vreau sa incerc sa-i dau quinoa, o cereala din seria de chestii ce contin “amidon” si care nu contine gluten (eu am evitat pana acum pastele si painea, avand un caz de intoleranta la gluten in familie). Se pare ca aceasta quinoa se gateste exact ca si orezul, si se gaseste la magazine cu produse bio/naturiste.

  8. Zizi

    Hei! Dupa cum bine ai intuit, esti o norocoasa ca Iepu e “hranace” si ca accepta chestiile sanatoase pe care i le pregatesti. Vladi are 1 an si 3 luni si dupa 4 luni de mancare de oameni (sobolanelul meu a acceptat mai greu solidele si in continuare este partial alaptat), mi-am dat seama ca sunt zadarnice incercarile mele de a hrani copilul cu chestii de pe site-uri vegan, raw vegan sau din alte surse de hrana sanatoasa. Asta atata timp cat eu si tata asteptam sa se culce ca noi sa ne indopam cu pizza si cartofi prajiti 🙂 Nu mereu, dar mai scapam si noi – ce vreau sa zic e ca nu avem o dieta perfecta, evitam prajeli si mancare procesata din supermarket. Baza e mancare gatita acasa cu ingrediente cat mai naturale – cine stie ce mai e natural zilele astea cu atmosfera si pamantul intoxicate de ani si ani de abuz uman. Ce vreau sa zic e ca, dupa parerea mea, conteaza mult ca intreaga familie sa manance in masura posibilitatilor acelasi gen de mancare. Lui Vladi ii fac frecvent orez cu lapte, gris cu lapte, ovaz rasnit si fiert in lapte carora le dau gust cu diverse: vanilie, pudra de roscove, dulceturi facute in casa, mar copt cu scortisoara. Sunt “comfort food-urile” copilariei mele, sunt gustoase si usor de digerat, de aceea sunt dupa parerea mea o masa buna pentru cina, chiar daca poate ar fi potrivite mai degraba pentru un desert. Bineinteles, le indulcesc cu cat mai putin zahar pe cat posibil brun sau cu miere. Asa se face, ca Vladi nu “mananca ce mancam noi” ci mai degraba noi mancam ce mananca el. Ceea ce e spre binele tuturor. In rest, ciorbe si supe cat mai traditionale (nu ii plac gusturile exotice – probabil il mosteneste pe tati cel conservator care considera rosiile cherry rezultatul unor mutatii genetice :))), orez cu legume, piure de cartofi cu diverse adaosuri (broccoli, gulie), paste-budinca cu broccoli, branza. Si da, oricat m-am straduit sa evit eternul “mar cu biscuite”, a incaput pe mana bunicii care i l-a prezentat si a fost…dragoste :). Dar nu fac nici o tragedie din asta. Vad zilnic copii mici, mici de tot, cu prajiturica magura in mana, pufuleti, acadele, si imi dau seama ca de fapt nu-i dracul asa de negru la noi acasa. Mult spor si…inspiratie!

  9. Mihaela

    uitati si cateva sugestii pentru a diversifica de la clasicele oua=mic dejun, ciorba=pranz.
    http://totmai.ro/baby-raw/si-noi-ce-mai-mancam-la-aproape-2-anisori
    http://totmai.ro/baby-raw/meniu-high-raw-pentru-bebe-1

  10. Anca Dobre

    Whaaaaa, stau simaminunez de 10 minute si ma bucur (asa cumma bucur pentru toate mamele din aceasta categorie) de atata diversitate. Io-s posesoarea unei buburuze de 16 luni care e un pic anti-mancare. O data cre’ca-i din cauza faptului ca o mai alaptez la greu (a fost stolul meu de pasarele si de aia nu ma plang prea tare de lipsa altor pohte) si apoi …nu mai stiu de ce … poate pentru ca sunt io un pic anti-bucatareasa :)))).

    Anyway, meniul nostru zilnic si invariabil e lapte Napolact cu fulgi de porumb si musli, supa crema de toate legumele si MBS. Fructe bleah, legume crude bleah, alte mancaruri, inclusiv din oala noastra care nu contine multa sare sau alte “condimente” sunt pe lista neagra :((((.

    Dar imi copiez meniurile voastre si le lipesc pe frigider in speranta ca (se vor prepara singure :)))) ) o sa maapuc sa le gatesc iar ea o sa le manance.

    In concluzie, ador scrierile tale, vreau si eu in grupul tau 😀 (PLS, PLS, PLS) si sa ne mai povestesti si din astea bebelusesti ca suntem muuulte mame neinspirate pe aici.

    Cu drag,
    Anca si Natalia cea nemancacioasa

  11. anyamedici

    Eu quinoa mananc frecvent, in loc de orez. In general evit chestiile very carby . E f buna quinoa , merge adaugata si prin tocanite 🙂 , sau simpla cu sos de rosii sau cu ciuperci and stuff

  12. liliana

    draga cookie,

    te citesc de mult timp, nu am reusit sa scriu niciodata desi am vrut de multe ori:-)
    am si eu un pusti de 4 anisori si ma intereseaza tare mult cum faci branzica si sunca de curcan in casa.

    mersi frumos,
    liliana

  13. cookie

    @Liliana: cu branza e simplu tare. 1l de lapte de vaca pus la fiert. cand da in clocot, il iau de pe foc si trantesc in el zeama de la o lamaie. amestec bine si las sa se branzeasca. o sa vezi ca incepe procesul imediat. cand se separa bine, trec totul printr-o strecuratoare deasa si rezulta respectiva branza.

    sunca de curcan e basically piept de curcan fiert cu ceva mirodenii, racit si taiat felii subtiri.

  14. cookie

    @Zizi: Sunt perfect de acord cu tine. In teorie, macar:)) Si noi aspiram la vremurile cand vom manca toti trei aceeasi mancare, dar deocamdata nu avem timp, fara nicio exagerare, sa ne ocupam si de noi. Mancam pe la job te miri ce, iar acasa, foarte putinul timp pe care il avem ii este dedicat lui Iepu. Lui Iepu si mancarii ei iepuresti:) Sunt de acord si cu ideea ca nu e cazul s-o dam in paranoia alimentatiei 100% bio, nu mi se pare un model sustenabil pe termen lung. Moderatia, ca in toate, e cheia.

  15. liliana

    super, mersi de info!
    branzica am facut-o si eu tot asa sau cu calciu cand era mai pitic:-)
    acum e fan branzica de casa covalact:-)
    sunca de curcan: super ideea, nu ma gandisem..
    mersi mult si spor la gatit mancaruri iepuresti:-)

  16. Clau

    Imi place blogul tau si am mai facut cateva din retetele tale, sau m-am inspirat din ele (am mai alsat si 2-3 comentarii).

    Nu am copii, banuiesc ca e o placere sa faci de mancare pentru ei, insa ma ingrozesc cand citesc posturile tale legate de iepu si mancarea ei. Cum ai timp sa faci toate astea (mai ales acum ca ai reluat jobul)? La cat mananca iepu seara daca tu esti la lucru?

    Dormi noaptea? Faci mancare doar pentru o portie?
    Mie mi s-ar parea foarte interesant sa profit de congelator, sa fac mancaruri variate si sa le congelez.
    A nu se intelege gresit, iubesc gatitul, insa ziua are doar 24h… si un copil cere diversificare, adica zilnic 2-3 chestii diferite.

    Eu cred ca urmatorul post trebuie sa fie tips&tricks for iepuraceala.

  17. Gloria

    Apai si noi mancam quinoa de muuult, de pe la vrea 7 luni…eu am mers mult pe cereale d-astea “minune”: mei, amaranth, in, mai nou hrisca si naut, plus orez, ovaz, gris si orz. Unele i le servesc seara cu iaurt si altele le adaug la piureul de la pranz, asa ca nu e puffy deloc, e doar inalta (81 cm la 1 an). In rest, cam toate legumele, vita, pui, peste, ficat, ou si fructe dimineata. Eu sunt foarte multumita de cum a mers diversificarea la ea, in ceea ce priveste dezvoltarea si acceptarea. Singurul semn de intrebare e cum si cand o sa facem trecerea de la piure la mancarea mai chunky. Voi cum ati facut?

  18. cookie

    Gloria, e foarte interesant ce se intampla la noi. Iepu a fost si este copil de-ala inecacios, se ineaca si cu aer, dar selectiv asa. Nu are nicio problema cu chunks la mic dejun sau gustare de fructe, adica mananca omleta chunks, rosii, castraveti, ardei, branza, avocado… u name it. In schimb, la pranzul cu legume nu vrea decat pasat. Nu o grabesc, zic eu ca in ritmul ei ajunge si la bucati, ca doar n-o sa manance pasat pana la facultate:))

  19. Gloria

    And if she does, probabil stomacul ei o sa fie mai sanatos decat al nostru :)) Fi-mea nu pot sa zic ca e inecacioasa, mananca bucatele mici de paine dar cred ca inca nu stie sa mestece, daca gaseste o bucatica prin piure imi scoate totul afara…In alta ordine de idei, doctorul ei mi-a zis sa-i dau crema de zahar ars, placinta cu branza si mancare de-a noastra (asta la 9 luni).

  20. cookie

    am auzit si eu de medici care recomanda ca diversificarea sa inceapa cu orez cu zahar, ca sa fie gustos:)) of of, mai mai!

  21. Gloria

    Mda, minunatul e deja al treilea. Am renuntat la ideea de a gasi unul normal…

  22. roxana

    wow, cat mananca iepu’!!! si lapte, si mic dejun si gustare? a mea (1 an si 10 luni) daca mai mananca ceva dupa laptele de dimineata nu mai serveste nimic la pranz… si in niciun caz 2 feluri… Nu cred ca m-as descurca cu atata mancare pentru ea :)))

  23. Florin

    wow! ti-as zice ca esti food nazi, da’ mi-e ca ma linsaza grupul tau de mame de pe facebook… :))

  24. cookie

    Florin, nu-s niciun fel de nazi atata timp cat copilului ii place si-i prieste ce mananca. Ce sa-i fac ca sa fiu de treaba? Sa-i pudrez mancarea cu monoglutamat?:)))

  25. Andreea

    Ana, eu iau goji din piete (Matache, Crangasi, Veteranilor) cu 75 ron/kg. E cam cea mai ieftina varianta pe care am gasit-o si fructele sunt bune, la fel ca cele ambalate.

  26. alex86

    As manca si eu tot ce mananca ea, chiar daca nu mai am 18 luni de ceva vreme :). Mai ales perisoare de pui cu sos, mmm…

    In alta ordine de idei, pentru ca am mai vazut asta inainte pe blogul tau, nu m-am putut abtine: http://dexonline.ro/definitie/scarnav. Unii oameni ar putea reactiona neplacut daca ii faci scarnavi sau daca le faci copiii scarnavi, pentru ca nu inseamna “mofturosi” nici pe departe.

  27. Elena

    Mai, ca persoana care se lauda ca se pricepe cat de cat la nutritie & healthy living nu pot sa zic decat “you’re doing an amazing job!!!” si sa te aplaud.
    ca viitoare mama-hranitoare-de-bebe-mic (si speram nu-mofturos 🙂 vreau sa te intreb: cum le gatesti? in fiecare zi? de 3 ori pe zi mic dejun, pranz, cina? in ce cantitati? cat pentru o masa? mananca 2 zile la rand acieasi chestie? do you freeze? pare pe cat de amazing, pe atat de time-consuming – how do you do it?

  28. cookie

    Elena, nu e asa complicat cum pare:)) S-o luam pe rand:

    1. cerealele – ovaz, mei, orez brun, amestecuri – le fac aproape intotdeauna la steamer, in vasul special de orez. fac pentru 2-3 zile si le refrigerez asa, goale, neamestecate cu altceva. le amestec pe loc, inainte de masa, cu fructe crude sau aburite, cu piure de legume sau cu branza/iaurt.

    2. branza de vaci – o data la trei zile.

    3. supe – pentru doua zile. adica mananca doua zile la rand aceeasi supa, mai putin in cazul in care supa contine carne si-atunci nu reportez pentru ziua urmatoare.

    4. carnea – daca e portie congelata, imi ajunge pentru doua zile. o fierb si o refrigerez asa, bucata intreaga, sau maruntita. o adaug in mancare inainte de fiecare masa.

    5. pentru masa de legume, ii aburesc deodata chestii pentru 2-3 zile si le refrigerez asa, neamestecate. de exemplu, fac odata la steamer broccoli, cartof, morcov, dovlecel, fasole verde etc. si din legumele astfel aburite azi, maine ii fac piure de broccoli cu cartof si iaurt, poimaine oo fac dovlecel cu morcov, poimaine ii fac fasole verde cu rosii… cam asa.

    6. mic dejunul, cina si gustarile sunt preparate pe loc every day, usually de catre buni care sta acasa cu ea.

    sper ca n-am ratat ceva esential. as vrea sa-i putem gati chiar in fiecare zi, dar cand nu ne iese asta, avem un plan ca asta de ti l-am recitat aici.

  29. Squiko

    Dear Cookie,

    Iti scriam eu acu vreo 6 luni, gravida fiind cu sfaturi de lecturi suplimentare. Intre timp am si nascut, nu un baietel cum prevazusei matale, ci un fetitoi de 4,8kg. Ufff… Anywhoooo, vroiam doar sa ma exprim ca virgula cartea healthy sleeping habits happy child este OMG the best thing that happened to my family! Al meu copil doarme pe stil hibernare, nu sta treaza mai mult de 2 ore nicicum, si ma gandeam eu asa ca daca nu citeam cartea asta, cum instinctul meu matern almost non existent ar fi procedat exact diferit (gen luat in brate copilul si leganat, somn in carucior, culcat mai tarziu ca sa se trezeasca mai tarziu, etc).
    Back to haleala… Tanara are acusica 5 luni pline, si soon am sa ma apuc de diversificare. Aci unde traim noi in Vietnam, oferta de leguminoaso-fructoze este usor exotica, insa m-am incantat cu totul citind postul tau despre diversificarea of za iepu stage 1 pe tip avocado and the sort. Linkurile sunt si ele extremely useful. Deci multumim!
    Asa ca o paranteza, eu i-am luat fetii neste dispozitive gen sita pentru ingurgitarea bucatelelor. Poate te ajuta ideea
    http://www.amazon.co.uk/Munchkin-Fresh-Food-Feeder-Colours/dp/B004QQ5HMU/ref=sr_1_8?ie=UTF8&qid=1348045018&sr=8-8

    Hai va pupam si sa ne mai auzim cu posturi d-astea..

    PS Inca un link misto acilea, cu bucatareala pe gen minimalista, max 5 ingrediente, max 15min preparare. A life saver I am telling ya!
    http://thestonesoup.com/blog/

  30. Cristina

    foarte variat si consistent meniul iepuresc!
    ne bucuram si noi de un pitic de 14 luni care mananca orice (din ceea ce ii oferim, bineinteles).
    la micul dejun are terci din cereale (mei, fulgi de ovaz, de hrisca, de secara, orez integral, rasnite in casa) cu fructe de orice fel (de obicei proaspete, dar la nevoie merg si cele uscate) uneori si migdale macinate, plus biscuiti facuti in casa (din fulgi de ovaz, curmale/caise uscate, banana/mar/prune), la pranz supa-crema de legume/leguminoase: linte/naut/soia/fasole verde/ mazare/ dovlecel/cartofi/rosii, in amestec cu quinoa plus paine de casa cu diverse seminte (la cuptorul de paine), iar la cina un fruct si un biscuite/prajitura facuta in casa/orez cu lapte (de soia, facut in casa).
    Dimineata la trezire si seara la somn, plus dupa amiaza cand vin de la serviciu, este alaptat, la somnul de pranz primeste biberon cu LM.
    Biscuitii ii fac pentru trei zile, terciul de dimineata il pregatesc zilnic, supa de pranz, in functie de cantitate, o pregateste sotul zilnic/o data la doua zile. Gustari n-a cerut pana acum, asa ca am ramas la cele trei mese principale plus lapte.
    Mananca in continuare pasat, la blender, mai putin biscuitii si painea, uneori si fructele din care musca cu pofta. Dar am vazut cat am fost la mare ca se descurca si cu mancarea mai putin pasata, caci neavand blenderul cu noi i-am pasat mai grosier cu furculita si n-am primit reclamatii 🙂
    Nu prea se ineaca si si-a dezvoltat o abilitate foarte interesanta de a-si culege din gura orice chestie mai mare cu care ar putea sa se inece.
    Cam asa se intampla la noi, ma bucur sa aflu cum decurg mesele altor copii si sa ma inspir din alte meniuri. Am sa adaug si eu goji la terciul de dimineata, sa vedem cum i se pare!

  31. Patricia

    cum ii dai goji? trebuie inmuiat mai intai sau macinat asa uscat?
    ca ma gandesc ca nu-l poate roade intreg…

    thx for tips!

  32. cookie

    oameni buni, s-a suparat wordpressu pe noi si mi-a trimis tot felul de comentarii benigne in spam. abia azi dimineata am vazut si reglementat treaba, raspund acush pe rand:) sorry for the disruption:)

  33. cookie

    @Alex86: OMAGA:)) Fenks:)) E genul de cuvant mostenit din mama-n fiica la noi, cu tot cu gresita lui folosire. Mai am cateva exemple, dar le pastrez pentru posturi viitoare. Deci a se consemna ca n-am vrut sa imply ca vreunul din copiii dumneavoastra este “Plin de murdărie; murdar. 2. Fig. Dezgustător, grețos, scârbos; josnic, ticălos, infam; trivial, obscen.”

  34. cookie

    Squiko, traiasca-ti progenitura:) Glad to see you again:) Exotisme de start diversificare sunt si papaya, bananele, mango…

  35. cookie

    @Patricia, nu l-am inmuiat niciodata. Fie l-am “rasnit” peste iaurt, fie l-am “fiert” in terciul de ovaz etc.

  36. Sofia

    Zapacitor si fascinant, noi nu avem un meniu asa variat, suntem in categoria semi-mancaciosilor. Incerc sa ma mai inspir de la tine.

  37. DIANA

    Sunt incantata de tot ceea ce mananca Iepu’. Fetita mea este tare mofturoasa si are perioade cand mananca foarte prost (putin). Nu neaparat ma ingrijoreaza, deoarece creste frumos si e sanatoasa.
    Am o mare intrebare. Cum ii dai legumele crude?
    Noi, desi avem 1 an si 8 luni nu avem decat 7 dintisori cu care muscam dar nu prea stim sa mestecam legumele. Iar de chestii pasate s-a cam saturat.

  38. Chateaubriand - acum si mama de Bubu

    Stiu ca nu e o interventie prea inteligenta pentru o prima interventie, dar am crezut ca ma prapadesc de ras la “plin de murdărie dezgustător, grețos, scârbos”, asa cum nu mi s-a mai intamplat de pe la postul cu “easypeasdy” :)).

    Acum ghici de ce nu dorm eu la ora asta! Ca sa nu trebuiasca sa ma tot trezesc :)).
    Urmarim si incercam sa bagam la organizator noile chestii gen quinoa, partial am invatat pana acum de la Maria Ta ce unelte sa folosim (blender super – pacat ca l-am si stricat, uscator de salata -wow etc) si cum sa mai congelam.

    Postul asta e binevenit ca in curand si eu voi patrula spre serviciu si vorba ta, ma si vad toata spalata si cu parul lucios. xox xox Doar un lucru mai ramane, cum imi zise soacra azi duios: “Sa te vad eu ce faci noaptea!”
    Pam Pam

    Postul tau face bine la creierele descurajate de mame nedormite. (Bubu = 11 luni)

    Va pupam, revenim mai inteligent! (oare?)

  39. Ana

    Cred ca cuvantul care iti trebuie e LÍNGAV, -Ă, lingavi, -e, adj. (Pop.) 1. Mofturos la mâncare; care abia se atinge de mâncare. 2. Slab, plăpând, bolnăvicios.

  40. Ada

    aici e doar pomenit uleiul, nu e chiar o reteta. nu stiu daca se pune.

  41. Anca

    si Iepu mananca ulei de masline

  42. ella

    Si Iepu’ iubeste uleiosu’ 🙂

  43. Gloria

    Revin pe aceste meleaguri cu noi intrebari, pruncul crescand si mama ramanand fara inspiratie 😀

    1. Cand ii dai ou la micul dejun, la pranz ii dai doar legume? Sau merge si carne si ou in aceeasi zi?
    2. La ce ora ii dai cina? Dar micul dejun?
    3. Mie mi-e frica sa nu-i dau prea des sa manance, ma gandesc ca nu mai are timp sa digere cum trebuie. Tu ti-ai pus vreodata problema asta?
    4. Cat lapte ii dai la trezire si culcare?

    Sper sa nu para interogatoriu 🙂 Faza e ca a mea are un an si 10 luni si cred ca nu se mai satura cu lapte pe post de mic dejun si cina (pe la 8-9) si nu stiu cum, ce sa adaug. Sarumana!

  44. cookie

    Gloria, pai lucrurile stau cam asa. Noi de pe la un an, un an si cateva luni, am trecut la trei mese, doua gustari. Adica lapte cand se scoala, mic dejun, gustare de fructe, pranz, gustare cu iaurt, cina si laptele de culcare. Punctual, la intrebarile tale:
    1. pana la un an, cand dadeam ou, nu dadeam carne. dar la 1.10 cred ca deja e ok sa manance si ou si carne in aceeasi zi.
    2. a mea e matinala, se trezeste intre 6 si 7 si bea lapte. mic dejun la 8. cina pe la 7, ca acum se culca in jur de 9.
    3. nu mi-am pus problema asta. ii dau, cum ziceam, trei mese principala si doua gustarele. intre astea nu rontzaie lucruri. cred ca ei se si autoregleaza ok la varsta asta. adica ea are zile cand mananca mai putin si nu insist. si zile cand mananca foarte bine. vezi cu cantitatile, sa nu fie prea mult cantitativ la o masa. si cauta in scutec dovada ca digera cum trebuie:)))
    4. mananca in jur de 200 ml lapte dimineata si la fel seara.
    Eu cred ca e firesc sa nu se sature cu lapte, daca nu are in schema si un mic dejun. E mare ma:) Da-i dimineata ou, sau paine cu branza si legume, sau lapte cu cereale, sau diverse altele. Da-i o cina mica (ex: broccoli cu branza, paste cu sos de rosii, mamaliguta cu branza si smantana, legume cu putina carne etc.). Nu mai tine doar cu laptele la varsta asta, mai ales daca ati trecut pe lapte de vaca. Adica lapte gol nu mai e o masa.

Back to top