tocana de primavara. mai ceva ca megatocana!
Anul trecut am facut pentru prima oara megatocana: http://easypeasy.ro/2011/10/fricassee-de-porc-zis-si-mega-tocana. Am hotarat numaidecat ca e cea mai buna mancare pe care am facut-o vreodata, poate si dintr-o potriveala maxima a dansei cu gusturile mele barbare – stiti, porc, smantana, unt. Ei, si acum cateva seri, am facut ceva ce, vorba din popor, o cam bate la fund. Hai sa zicem asa: megatocana e cea mai tare chestie de mancat toamna/iarna, iar acum avem ceva equally delicious pentru sezonul primavara-vara. De fapt, asa sa-i si ramana numele – “tocana de primavara”. Mai ceva ca megatocana!
Facem asa: intr-un vas de ceramica (eu am unul cu diametrul de 24cm) se pun cartofi noi taiati rondele (ceva mai putin de un kilogram am avut eu), doi morcovi noi, doua cepe verzi, un usturoi verde mare – tot rondele, carnati de casa afumati (eu am luat de la sibieni), doua cani de mazare noua sau din congelator si o legatura de marar tocat marunt. Se acopera cu apa sau supa de legume. Se potriveste de sare (nu multa, pentru ca mararul si carnatii aduc extra-sare) si piper negru proaspat macinat (circa o tona). Se da la cuptor la foc potrivit, cu capac peste. E gata cam in 40′ – 1h, verificati din cand in cand. Cand e cartoful moale, dar nu “imprastiat”, se drege tocana cu smantana dulce (cam 2-3 linguri), si se pun in varful dansei niste creveti roz-prefierti (mai multi asa), direct din congelator. Se amesteca lejer tocana si se lasa inca 5 minute, hai, maxim 10 daca nu s-au “topit” astia micii.
Ca si megatocana, si aceasta mancare trebuie sa aiba zeama la greu, fiind ea undeva intre supa si felul doi. Nu asteptati sa scada lichidul, that’s not the point. In castron se pune cu polonicul si se garniseste cu verdeata proaspata. Ce e misto la ea e ca nu necesita mari preparative, nu se calesc legumele sau carnea, totul e pus deodata. Cartoful nou fierbe repede, deci si aici ia puncte:)
Urmatorul challenge e sa gatesc la doua oale, intr-una megatocana, in alta tocana de primavara. Trebuie neaparat sa-mi dau seama care-i mai buna. Estimez ca ma voi hotari greu, si deosebit de multe degustari vor fi necesare:D
tags: carnati, cartofi, cartofi noi, cina, creveti, dinner, legume, lunch, morcovi, pranz, tocana 13 comments »
May 31st, 2012 at 1:11 pm
Foarte tare reteta. Dar ai niste ore de postat lately… Toti la birou lesinati de foame sau cu shaorma in gat si pui pozele astea dementiale :))). Clar fac zi scurta azi 😀
May 31st, 2012 at 2:13 pm
you’re killing me! si mi-am uitat si pachetelul cu mancare acasa.
cu siguranta o incerc in weekend 😀
June 1st, 2012 at 12:04 pm
Deci da, e musai musai să fac tocană de-a ta.
June 1st, 2012 at 10:42 pm
Carnati cu creveti? maammaaa, ce l-ar ferici asta pe nasul Coccinellei caruia ii plac doar lucruri pe lumea asta: porcul si fructele de mare. 😀
June 2nd, 2012 at 6:23 am
CrisD, asa si eu! Si I figured ca daca e ok ca se intalnesc in paella, o fi ok si-n tocana:))
June 3rd, 2012 at 2:28 pm
Hm… parca stiu vasul ala de undeva 🙂 Ma bucur ca-l folosesti, sa-ti fie de bine papica!
June 4th, 2012 at 10:34 am
Foarte foarte mult bun. Sute de bun. Drooling.
June 6th, 2012 at 7:06 pm
.hmm ce fain e vasul. Vreau si eu, unde gasesc? Merci
June 6th, 2012 at 8:20 pm
“Ca si megatocana, si aceasta mancare trebuie sa aiba zeama la greu, fiind ea undeva intre supa si felul doi. Nu asteptati sa scada lichidul, that’s not the point.”
Exaaaact. Si ostropelul, si tocana, si ciulameul si toate astea trebuie facute cu mult sos. Asta ii spun si eu sotiei: fa cu mult sos, iar tu iti pui fara, daca zici ca nu-ti place sosul. Ala e tot hazul.
June 7th, 2012 at 9:02 am
e un vas de ceramica dintr-alea de se gasesc la Real
June 7th, 2012 at 10:31 am
da, pyroflam se cheama vasul, dar nu se gaseste mereu, mai e doar luna asta, intr-o promotie.
June 28th, 2012 at 2:41 pm
[…] food masonii go public, cu Electrolux Inspirationsi ultima oara, despre Vodafonedaca doriti sa revedeti…in continuarea postului despre Vodafonedespre aventura mea de client Vodafone. o poveste cu iz anecdotic.livada cu prepelite. si niste ganduri mai vechi.shaorma cu carnatinu va fie cu suparare, domnule Nicusor Dan, dar dvs. ce mancati?draga iepu’tocana de primavara. mai ceva ca megatocana! […]
July 4th, 2012 at 4:07 pm
[…] fost cea a Anei care nici dupa prelungiri nici dupa loviturile de la 11 metri nu reusea sa marcheze cea-mai-cea-tocana…In cele din urma au resit dar nu am mai apucat sa gustam pentru ca am plecat acasa cu foodie […]