marketing plan in termeni gospodaresti, aka planul pieţesc
Adicatelea, ce faci dupa ce vii din piata cu sarsanalele pline. Obiectivul fiind “impiedicarea procesului natural de putrefactie a legumelor inghesuite in lada frigiderului cu pungi cu tot si uitate acolo cu sapatamanile“. Strategia fiind “sa vinzi castraveti gradinarului puturos”.
Asa. Ia sa vedem. Despre cum arata un frigider organizat intru supravietuire prin alimentatie corecta a oamenilor din cale-afara de busy am mai scris aici. Revin cu o suma intreaga de invataturi practice, din experienta lui Naie si a familiei sale mancatoare de carne. Potrivnica to all things green. Scarbita de toate legumele. Rapusa de colesterol. Doritoare de schimbare a murdarelor obiceiuri. Enough said. Organizarea post piata se intampla de indata ce-am intrat pe usa (no delays) si arata ceva de genul asta:
- Punga numarul unu (ziplock): ardei gras spalat, curatat, taiat felii; ardei kapia rosu – same shit; castraveti si morcovi – la fel. Pentru portiile zilnice de legume crude, din punga direct pe farfurie.
- Punga doi: salata. Curatata, spalata frunza cu frunza, uscata cu uscatorul de salata (asa ceva). Pentru confectionat salate rapide cu baza de frunze verzi.
- Punga trei: ridichi. Curatate, spalate, uscate cu “prosop” de hartie.
- Patrunjelul – desprins de pe “vrej” frunza cu frunza, depozitat intr-o casoleta, fara a se spala in prealabil.
- Mararul – la fel.
- Cartofii noi – stersi cu un prosop uscat si pusi intr-o casoleta.
- Ceapa verde: curatata de cozi si mustati, nespalata, invelita in hartie. Usturoiul verde si prazul – la fel.
- Dovleceii, vinetele, zucchini – in hartie, bucata cu bucata.
- Morcovii, pastarnacul, telina, radacinile de patrunjel – nespalate, necuratate, in punga musai. In hartie se ofilesc rapid.
- Rosiile – ca atare, in lada de fructe.
- Ardeiul si castravetii nebastonati – intr-un castron neacoperit.
- Pepenele: la casoleta, curatat de samburi si taiat cuburi.
- Ciresele si capsunele – curatate, spalate, puse in casolete.
Concluzia: Unora le place in punga, pentru ca au nevoie de niscaiva umezeala, altora le place in hartie, pentru ca e musai sa se pastreze placut uscate. Tineti cont care-i care atunci cand va ordonati legumele pe caprarii.
Foarte important: Daca lada de fructe si legume a frigiderului se dovedeste neincapatoare, rezultand un aranjament tip “claie peste gramada”, notati dumneavoastra frumusel pe un post-it ce e in ea, ca sa nu uitati ca aveti, gen, zece legaturi de ceapa si zero pastarnac. Asezati in partea de jos a lazii chestiile “nestrivibile”, tari (radacinoase, cartofi), si peste ele veniti cu alea storcoshibile.
Declar inchisa sesiunea OCD a diminetii, va doresc o saptamana buna si un frigider lipsit de imputziciuni. Cheers!
tags: legume, organizare, organizare frigider, piata 15 comments »
May 28th, 2012 at 9:54 am
Vazusem la un moment dat pe un site de asta cu chestii “minune” un soi de ceva (ca un prosop oarecum) care se pune pe fundul sertarului de la frigider si absoarbe umezeala si legumele tin mai mult. Crezi in asa ceva? Nu dau link ca probabil stii la ce ma refer.
May 28th, 2012 at 9:59 am
nu cred neaparat ca absorbitul complet al umezelii e bun pentru toate legumele. de exemplu, morcovul fara ol,eaca de umezeala (nu multa) se scofalceste rapid. la fel si ridichile. de-aia prefer umezeala selectiva:))
May 28th, 2012 at 10:14 am
Salata verde eu o spal bine, o rup, o usuc si o las in uscatorul de salata cu un prosop de hartie umezit peste (indesat bine pe margini). Tine cam 5 zile in frigider (desi incerc s-o dau gata in primele trei). Am mai vazut o tehnica in restaurant cu frunzele intregi, asezate “ca-n bibioteca” intr-o tava si cu hartie absorbanta peste ele. Nu am aplicat-o pentru ca in 90% din cazuri folosesc frunzele rupte, asa ca la ce bun.
Ceapa verde si usturoi (tot verde), de care m-am umplut in ultimele doua saptamani (legume de tara din doua surse…) le-am pus intr-un vas cu apa in frigider (ca florile in vaza). Ceapa verde a rezistat si 10 zile asa (desi optim e vreo 5-6), usturoiul nu a apucat 10 zile :).
M-am pricopsit si cu o tona de marar si leustean pe care le-am spalat bine, le-am uscat si mai bine si le-am pus in pungulite in congelator. Alea din punga merg direct in mancare si isi pastreaza bine aromele.
Vinete, legume, dovlecei, rosii – in vasul de legume. Oricum incerc cel putin o data pe saptamana sa ajung in piata, asa ca nu cumpar cantitati foarte mari.
Sa nu uitam de mazare – ieri am primit o punga plina, abia culeasa. Jumatate din ea a ajuns in sufertasul de azi, jumatate am pus-o asa cum era in congelator. Cand o scot de acolo tot ce trebuie sa fac este s-o oparesc vreo 2 minute in apa cu sare si apoi e good to go in orice vreau eu.
May 28th, 2012 at 10:16 am
Jollyca, suna bine ce zici tu aici. Eu prefer insa pungile ziplock pentru ca ocupa mai putin spatiu in frigider, iar la noi asta e a real issue, deoarece mancam mult:))
May 28th, 2012 at 11:30 am
OMG, ce organizare de forte! :))
May 28th, 2012 at 12:06 pm
Da, eu nu stiu cum am facut dar am reusit sa-mi iau ditamai frigiderul asa ca trebuie sa-l fac sa-si scoata banii cumva 😀
May 28th, 2012 at 1:13 pm
Daca nu erai casatorita te ceream de nevasta! :))))
Sa ne mai arati chestii din astea de organizare ca eu am pixul pregatit 😀
Hugs!
May 30th, 2012 at 9:47 am
Wow! Genial! Mi-a placut f mult planul de bataie. De unde iei pungile ziplock?
Am mai auzit ca te pricepi si la to do’s si prioritizare 😀 Ne zici ceva si despre asta? Ca eu sufar tare mult la acest capitol. 🙂
Merci!
May 30th, 2012 at 9:50 am
Alina, pungile le iau de la Ikea:D Ce vrei sa stii despre to do si prioritizare? Hai ca o coc de-un post si pe tema asta, promit:)
May 30th, 2012 at 6:34 pm
Pentru una care tocmai aseara a dat peste niste ceapa verde intr-un hal fara de hal – fix in punga cu salata … indesata in sertarul de legume cu o lamaie mot – informatiile aici de fata sunt – priceless!!!
May 30th, 2012 at 9:58 pm
Abia astept sa-l citesc!
Pai ce sa zic… as vrea sa stiu cum faci tu de exemplu planul pentru zi, cum prioritizezi, cum evaluezi timpul, ce se intampla cand ai intreruperi la birou de ex, totul! 😀 😀 😀
Eu ma chinui de multi ani sa tin o lista de to do’s pe zi, dar reusesc sa o fac si pe urma… nu stiu ce se intampla, dar nu ma tin deloc de ea. Si asta uneori e f grav mai ales la serviciu. Apoi cu lucrurile personale… unele nu apuc niciodata sa le fac. Cred ca de vina e cel mai mult este estimarea timpului. Nu stiu sa o fac bine si de multe ori imi pun mai multe decat pot duce.
La tine cum merge?
May 30th, 2012 at 10:00 pm
alina, azi am scris de asta, ai vazut?:D uite-aici: http://easypeasy.ro/2012/05/to-do-or-not-to-do-that-is-the-question/
May 30th, 2012 at 10:01 pm
serviciul e un subiect special. si mai simplu, zic eu. revin cu un comment si despre asta. dar for now, poate te ajuta ce am scris in postul despre organziare personala:)
May 30th, 2012 at 10:32 pm
Super! Merci mult! Abia astept sa mai citesc de astea!
Nu dai si lectii particulare? 😀 😀
June 5th, 2012 at 1:36 am
mi-am printat si eu lista, am pus-o sub un magnet pe frigider si am organizat tot ca acolo. multumesc! 🙂
am o idee pt patrunjel si marar si o nedumerire pt cartofi 😀
pe mine m-a invatat soacra mea asa pt verdeturile gen patrunjel, leustean, marar: spalate si lasate se se zvante, apoi puse intr-un borcan ca de gem, cu capac. mi-au tinut si 2 saptamani, aratau ca noi.
cartofii: erau noi, dar plini de pamant. i-am spalat frumos si i-am pus la uscat peste noapte pe un servet de hartie de bucatarie, a doua zi i-am pus intr-o caserola cu capac, la frigider. in urmatoarea zi am luat din ei – caserola uda leoarca si in interior, si pe afara. oare de ce?!?
p.s. in ikea au adus si pungi cu margini mov si lila, nu am rezistat si mi-am luat, de folosit in locul celor rosii si galbene 😀