reteta easy peasy: brownie cu fructe de padure

… zisa si “prajitura inventata, ratata si resuscitata”

img_0903-2

Totul a pornit de la un castron de coacaze negre, decongelate accidental. Ca doar nu era sa le arunc. Tanjeam dupa o prajitura cu crema de fructe de padure si mascarpone, ‘nyways, din cauza de Iepu’ solicitant, n-am reusit sa ma organizez intru a gasi o reteta adevarata, asa ca, pe principiul “how hard can it be?”, m-am pus de-am copt un blat pufos si alb (despre care o sa va povestesc in episodul viitor), precum si ceea ce se vroia a fi crema cu pricina.

Am bagat la blender coacazele, cu cateva linguri de zahar brun. Le-am facut piure, dupa care le-am amestecat cu un borcan de iaurt gras si cu o cutie de mascarpone. Am mai pus niste migdale maruntite, sa fi fost vreo doua maini. Si pe urma am ramas interzisa, cu ochii in vailingul cu asa zisa crema, deoarece in viata mea nu mai mancasem prajitura cu crema indigo. Something was definitely not right. Blatul iesise si el cam mic, crema era abundenta si dubioasa. Se cerea a change of plans.

Din fericire, imaginatia mea deosebita si curajul cu care iau orice decizie in bucatarie  (care nu implica folosirea cutitelor) mi-au sarit in ajutor si de data asta. Am vazut cum se deschide tavanul si cum lumina patrunde direct in vasul de mixer. Am primit revelatia si-am transformat-o intr-o prajitura  belea. Ce va fi cunoscuta de azi inainte drept “brownie cu fructe de padure in loc de ciocolata”. Iata cum.

prajitura cu coacaze si mascarpone

4 oua, o ceasca de ulei, 2 cani de zahar brun, 2 cani de faina, 4 lingurite de praf de copt, 1/2 lingurita de sare si doua plicuri de zahar vanilat se amesteca aproximativ in aceasta ordine cu mixerul (nu, ouale nu se bat pana cand rezulta maioneza, ci doar nitel, cat sa se obisnuiasca). Se adauga cu o lingura de lemn crema de fructe facuta mai devreme si tinuta la frigider. Se amesteca lejer, cu lingura, nu ne dorim sa iasa chiar ceva ultra-omogen. Se coace la foc molcom, in tava asternuta cu hartie de copt.

Rezulta ceva de consistenta unui brownie, dar fara strop de cacao sau ciocolata, doar cu fructe, foarte multe fructe. Prajitura e umeda si crocanta in acelasi timp (migdale!), nu e deloc dulce, merge exemplar cu iaurt simplu si este aproximativ sanatoasa. Sunt  deosebit de incantata, iar lui Pufix… “and you thought I wouldn’t make it, mwahahahaha”. Nu pot sa cred ca dupa ani de zile in care m-am ingrijit de kilogramele lui extra in cel mai apetisant mod cu putinta, he still doesn’t trust my awesome cooking skills. As fi absolut devastata daca n-as avea gura plina. Cu prajitura. Daca intamplarea face sa aveti de risipit un castron mare de fructe de padure, stiti ce e de facut. Enjoy!

tags: , , , , , , , , 12 comments »

12 Responses to “reteta easy peasy: brownie cu fructe de padure”

  1. Cris

    Oooof, si eu care am plecat exact cand incepea sa devina interesant….o mai faci o data next time cand vin in vizita? 🙂

  2. cookie

    cris, se face;)

  3. d-na mama

    la timp a venit reteta asta. mai am niste zmeura in congelator de anu’ trecut careia tre’ sa-i ia locul productia 2011. stiu ce fac in w/e. multu’

  4. cookie

    doamna mama, cand va mai supara afurisita de zmeura, va dau adresa mea s-o trimiteti pe pustii;)

  5. d-na mama

    deal!

  6. zana eficientei

    mda, asa rateuri sa tot dai … 🙂

  7. boo

    best prajitura ever :x:x:x si eu astept cu interes viitoarele rateuri in acest sens :)))

  8. alison

    imbietoare resuscitata!:)

  9. Printesa

    Acum ca mi-am sters din coltul gurii ultimele firimituri din minunata brownie, pot sa jur cu mina pe stomac c-a fost nemaipomenita. Si eu mi-s specialista-n negrese, da’ una asa buna fara cacao nici c-am intilnit!
    Mare cocareasa esti, A.!

  10. prajitura-sandvis cu ricotta si piersici — easy peasy

    […] cu ricotta si piersiciiepumania si tortul-omletareteta easy peasy: brownie cu fructe de padurede ce fac oamenii copiicronica de restaurant: chez mariefettuccine cu somon si salsa verdebruschete […]

  11. Diana

    arata super bine praji si cum si eu am dezghetat accidental niste fructe de padure … parca ma bate gandul sa o incerc. Pentru cei mai putin initiati, cam cum se traduce focul molcom? 180 grade sa fie ok? si cam pentru cat timp ? multumiri anticipate …. ps. i simply love the way you write .. si as putea sa elaborez, dar concluzia la asta se rezuma

  12. cookie

    diana, sorry ca raspund in episoade:( 180 e ok daca e corect, la mine cuptorul arde incandescent la 180:)) sper ca ti-a iesit. thx for the kind words:)

Back to top