reteta easy peasy: brownie cu fructe de padure
… zisa si “prajitura inventata, ratata si resuscitata”
Totul a pornit de la un castron de coacaze negre, decongelate accidental. Ca doar nu era sa le arunc. Tanjeam dupa o prajitura cu crema de fructe de padure si mascarpone, ‘nyways, din cauza de Iepu’ solicitant, n-am reusit sa ma organizez intru a gasi o reteta adevarata, asa ca, pe principiul “how hard can it be?”, m-am pus de-am copt un blat pufos si alb (despre care o sa va povestesc in episodul viitor), precum si ceea ce se vroia a fi crema cu pricina.
Am bagat la blender coacazele, cu cateva linguri de zahar brun. Le-am facut piure, dupa care le-am amestecat cu un borcan de iaurt gras si cu o cutie de mascarpone. Am mai pus niste migdale maruntite, sa fi fost vreo doua maini. Si pe urma am ramas interzisa, cu ochii in vailingul cu asa zisa crema, deoarece in viata mea nu mai mancasem prajitura cu crema indigo. Something was definitely not right. Blatul iesise si el cam mic, crema era abundenta si dubioasa. Se cerea a change of plans.
Din fericire, imaginatia mea deosebita si curajul cu care iau orice decizie in bucatarie (care nu implica folosirea cutitelor) mi-au sarit in ajutor si de data asta. Am vazut cum se deschide tavanul si cum lumina patrunde direct in vasul de mixer. Am primit revelatia si-am transformat-o intr-o prajitura belea. Ce va fi cunoscuta de azi inainte drept “brownie cu fructe de padure in loc de ciocolata”. Iata cum.
4 oua, o ceasca de ulei, 2 cani de zahar brun, 2 cani de faina, 4 lingurite de praf de copt, 1/2 lingurita de sare si doua plicuri de zahar vanilat se amesteca aproximativ in aceasta ordine cu mixerul (nu, ouale nu se bat pana cand rezulta maioneza, ci doar nitel, cat sa se obisnuiasca). Se adauga cu o lingura de lemn crema de fructe facuta mai devreme si tinuta la frigider. Se amesteca lejer, cu lingura, nu ne dorim sa iasa chiar ceva ultra-omogen. Se coace la foc molcom, in tava asternuta cu hartie de copt.
Rezulta ceva de consistenta unui brownie, dar fara strop de cacao sau ciocolata, doar cu fructe, foarte multe fructe. Prajitura e umeda si crocanta in acelasi timp (migdale!), nu e deloc dulce, merge exemplar cu iaurt simplu si este aproximativ sanatoasa. Sunt deosebit de incantata, iar lui Pufix… “and you thought I wouldn’t make it, mwahahahaha”. Nu pot sa cred ca dupa ani de zile in care m-am ingrijit de kilogramele lui extra in cel mai apetisant mod cu putinta, he still doesn’t trust my awesome cooking skills. As fi absolut devastata daca n-as avea gura plina. Cu prajitura. Daca intamplarea face sa aveti de risipit un castron mare de fructe de padure, stiti ce e de facut. Enjoy!
tags: desert, fructe congelate, fructe de padure, iaurt, mascarpone, prajitura, prajitura cu fructe de padure, prajitura cu iaurt, reteta easy peasy 12 comments »
June 29th, 2011 at 11:02 am
Oooof, si eu care am plecat exact cand incepea sa devina interesant….o mai faci o data next time cand vin in vizita? 🙂
June 29th, 2011 at 11:17 am
cris, se face;)
June 29th, 2011 at 11:18 am
la timp a venit reteta asta. mai am niste zmeura in congelator de anu’ trecut careia tre’ sa-i ia locul productia 2011. stiu ce fac in w/e. multu’
June 29th, 2011 at 11:19 am
doamna mama, cand va mai supara afurisita de zmeura, va dau adresa mea s-o trimiteti pe pustii;)
June 29th, 2011 at 11:20 am
deal!
June 29th, 2011 at 8:49 pm
mda, asa rateuri sa tot dai … 🙂
June 30th, 2011 at 12:08 am
best prajitura ever :x:x:x si eu astept cu interes viitoarele rateuri in acest sens :)))
June 30th, 2011 at 9:51 am
imbietoare resuscitata!:)
July 1st, 2011 at 9:33 am
Acum ca mi-am sters din coltul gurii ultimele firimituri din minunata brownie, pot sa jur cu mina pe stomac c-a fost nemaipomenita. Si eu mi-s specialista-n negrese, da’ una asa buna fara cacao nici c-am intilnit!
Mare cocareasa esti, A.!
July 1st, 2011 at 9:45 am
[…] cu ricotta si piersiciiepumania si tortul-omletareteta easy peasy: brownie cu fructe de padurede ce fac oamenii copiicronica de restaurant: chez mariefettuccine cu somon si salsa verdebruschete […]
January 18th, 2013 at 4:08 pm
arata super bine praji si cum si eu am dezghetat accidental niste fructe de padure … parca ma bate gandul sa o incerc. Pentru cei mai putin initiati, cam cum se traduce focul molcom? 180 grade sa fie ok? si cam pentru cat timp ? multumiri anticipate …. ps. i simply love the way you write .. si as putea sa elaborez, dar concluzia la asta se rezuma
January 21st, 2013 at 5:41 pm
diana, sorry ca raspund in episoade:( 180 e ok daca e corect, la mine cuptorul arde incandescent la 180:)) sper ca ti-a iesit. thx for the kind words:)