cea mai buna placinta cu mere
De la mama am reteta pentru cea mai buna placinta cu mere ever. De fapt, cea mai buna placinta punct, pentru ca merge si cu branza sau cu dovleac. Sa ne-ntelegem: o placinta buna este una cu foaie consistenta. Altfel, why bother, punem doar umplutura intr-un lighean si mancam cu polonicu’:p Asta-i si motivul pentru care nu-mi place strudelul: prea mult stuffing, prea putina coca. Acuma, asta nu inseamna ca foaia de placinta trebuie sa fie exagerat de groasa. Musai sa fie moale, frageda, gustoasa in its own, nu doar un suport pentru ce-i inauntru. Acum ca ne-am lamurit, sa va povestesc cum se face placinta cu mere via @Mama.
Se rad merele pe razatoarea mare si se scurg bine bine de suc (pe care… l-am baut, hac!). Cate mere? Pai, depends. Eu am facut placinta intr-otava de-aia imensa de inoxde la Ikea si am avut sa zic 2/3 sacosa mare Mega Image de mere. Asa. Odata merele rase, le amestecam cu 5-6 linguri de zahar, nuci, stafide si scortisoara dupa gust. Le calim intr-o cratita mare si nelipicioasa cat sa mai scapam de zeama din ele. Treaba e ca daca sunt foarte zemoase, n-o sa tina frumos foile si o sa iasa o treaba incerta si imprastiata. So, de-aia insist.
Bun. Pentru coca avem nevoie (tot la tava mare de care va povesteam) de 21 de linguri de zahar (eu am pus insa doar 15, ca mi se parea prea dulce cu 21), 21 de linguri de ulei si 2 oua, pe care le amestecam bine intr-un vas mare. Adaugam 21 de linguri de apa minerala, 1 lingurita de praf de copt stins cu zeama de lamaie si faina cat cuprinde. Coca o sa iasa asa, grasuta, numai buna de intins.
Coca o impartim in doua. Cu jumatate facem foaia de jos, pe care o punem in tava unsa cu unt. Peste ea deversam umplutura si acoperim cu foaia facuta din cealalta jumatate. Crestam frumos placinta pe deasupra, exact pe liniile pe care o sa o taiem cand e gata. Si dam la cuptorul preincalzit, la foc mic, ca sa mu se faca scrum, ci sa se coaca frumos. Cand e gata, o pudram cu zahar fin si o lasam sa se scalde in bataia soarelui cat sa se inmoaie foile si sa o putem taia frumos. Yummy-delish-can’t have enough of it – I promise! Faza cea mai tare e ca in casa o sa miroasa minunat a placinta si a scortisoara si a toamna bogata si a duminica, a mame si bunici si a copilarie. Si a fericire. Enjoy!
August 21st, 2012 at 2:14 am
buuuuuna
October 1st, 2012 at 1:47 pm
[…] cum v-au iesit. Add that to the list of “ma’ mamma knows best”, exact acolo cu cea mai buna placinta cu mere, cea mai buna crema de zahar ars, cele mai bune fursecuri si cele mai bune […]
October 3rd, 2012 at 2:06 pm
Acum am bagat si eu placinta la cuptor cred ca o sa iasa delicioasa..vreau sa il impresionez pe iubitelul meu! ;))
October 11th, 2012 at 10:42 am
fffff buna placinta merita incercata
October 13th, 2012 at 4:26 pm
Apa minerală cu ce poate fi înlocuită?
October 15th, 2012 at 11:54 am
rolul ei e sa pufosheasca si nu prea ai cu ce sa o inlocuiesti, doar cu sifon.
October 20th, 2012 at 5:20 pm
Intr-adevar, cea mai buna placinta cu mere, ever!!! Prima oara am facut o tava si nu ne-a ajuns nici pe-o masea. Asa ca acum de fiecre data fac cel putin doua tavi. Chiar acum am una la cuptor si una care asteapta :)))) Pofta buna va urez!!!
October 26th, 2012 at 12:57 pm
Si cat trebuie sa o lasi la cuptor? Sper sa-mi iasa, am uitat sa pun ou :))))) dar cuptorul meu arde mereu pe fund, am dat focul la minim totusi sa vedem ce iese !
October 31st, 2012 at 6:09 pm
A iesit super dar am lasat-o cred ca vreo ora jumate la foc mic:)
November 3rd, 2012 at 11:22 pm
e inca in cuptor dar miroase super si nici nu e complicata!Am sunat-o si pe mama, maine o face si ea.
November 11th, 2012 at 6:36 pm
a iesit super de placinta adevarat a doua zi s-au fragezit foile
November 22nd, 2012 at 6:58 am
interesanta placinta cu apa minerala o fac si eu astazi
November 23rd, 2012 at 11:02 am
mi-ar interesa si pe mine cata faina intra…cand ai facut placinta de ce nu ai masurat si asta cu lingura????..eu sunt una din aia careia ii trebuie masurile exact ,nu ”cat cuprinde”….ha ha….plus ca pun totul in robot si framanta el….ms… poate ma lamuresti sa fac si eu placinta asta maine…caut o placinta cu foaia buna…nu stiu cum sa zic ..un pic sfaramiciosa ,nu foaie de parca-i facuta din coca de paine…
November 24th, 2012 at 6:16 pm
Apăi dragă domană, care-ai scris reţeta de placintă, m-ai cam supărat oţâră când ai zîs că nu-i bun ştrudelul.Ba-i bun domană, că n-or fi totţi austriecii proşti de când lumea şi de când fac ştrudelele astea. Numai că voi draga mea v-ti domnit şi nu aţi mai frământa cu mâna şi aţi întinde cu sucitorul cela un ceas, o bucată de aluat, să o facţi mare cât masa şi subţire ca obrazul doamnelor.Amu io vă înţeleg că aveţi serviciu şi n-aveţi timp de net. Iară-mă că tea-m certat oţâră, dar sti, no, patriotismul ăsta îi de vină. Am făcut şi io plăcinta pe care ai scris-o dumneata. O fost bună. Putea să fie şi mai bună, dar am cetit toate comenturile şi am ars-o. Da nu bai, că la al meu i-am zîs că aşa-i reţeta.Sara bună, şi când am timp te caut să te învăţ cum să faci ştrudel, nu să cumperi drăcoveniile alea de foi, de zîci că-s tifone.
November 30th, 2012 at 2:05 pm
Buna ziua si La multi ani tuturor ce poarta numele Sf.Andrei!
Am placerea sa incerc azi minunata placinta…revin cu amanunte…
December 4th, 2012 at 5:17 pm
Cea mai buna reteta pe care am incercat-o pana acum! Multumesc!
December 30th, 2012 at 2:30 pm
super praji…am incercat-o acuma si e super….multumesc pentru reteta!!!
February 15th, 2013 at 7:55 pm
a iesit exact ca in poze.
foarte usor de preparat si ieftina
February 15th, 2013 at 7:58 pm
am uitat sa-ti multumesc. 🙂
mi-a placut foarte mult si finalul
“Faza cea mai tare e ca in casa o sa miroasa minunat a placinta si a scortisoara si a toamna bogata si a duminica, a mame si bunici si a copilarie. Si a fericire. Enjoy!””
inca o data multumesc
March 13th, 2013 at 5:03 pm
Merge cumva si unt sau margarina in loc de ulei?
March 13th, 2013 at 5:05 pm
dana, nu am incercat
April 20th, 2013 at 6:17 pm
foarte buna!
am folosit tava aragazului pt reteta data si a fost ok, desi parca foaia nu a iesit asa de groasa ca in pozele tale…
aluatul mi s-a parut foarte lipicios la inceput si l-am framantat ceva timp, sperand sa devina mai “lucrabil”…a fost ok pana la urma, dar asa trebuie sa fie sau nu am pus eu destula faina?
April 22nd, 2013 at 10:06 am
Olga, daca era lipicios, da, sansele sunt ca mai trebuia nitica faina. Oricum, bine c-a fost bun.
August 3rd, 2013 at 3:43 pm
Special pentru mishu:
Sti cata faina intra?… Fix 21 de linguri. Deci enjoy k e geniala. Ms fain
August 31st, 2013 at 6:52 pm
eu am facut cu ouale batute separat, acum am bagat-o la cuptor, scred ca o sa iasa ff buna, am facut jumatate din compozitie si pt tava mea, care nu-i asa mica, chiar a iesit destul de multa coca.
February 12th, 2014 at 10:02 pm
reteta este preluata pe site-ul lidl, inclusiv cu poza de aici. e ok?
February 12th, 2014 at 10:04 pm
cris, multumesc, e ok, eu le-am dat-o:-)
April 1st, 2014 at 1:58 am
99% din postarile tale sunt minunate. Cand am vazut ca ai si reteta de placinta cu mere, am dat dracu toate celelalte variante de pe google, ca sa zic asa. Ei bine, acum prajitura e in cuptor si am mari emotii. Cu siguranta nu e cea mai stralucita reteta, pentru ca aluatul se lucreaza ridicol de greu. Am pus 1kg de faina si tot lipicios era… daca mai ies si foile uscate, cum se plangeau unii pe aici, nu o mai fac niciodata.
April 26th, 2014 at 9:16 pm
EXCELENTA!!!multumim pt reteta!!!!!
May 26th, 2014 at 6:38 pm
acum e la cuptor .aluatul a ieşit “grăsuţ ” ,s-a întins usor ,l-am făcut în maşina de pâine.au intrat aproximativ 45 linguri de făină (dacă cineva e curios ).eu am pus şi o linguriţă de untură ca să fiu sigură că nu se întăresc foile şi nişte esenţă de vanilie .deocamdată arată super 🙂 şi sunt sigură că şi gustul va fi la fel .am gustat alutul crud şi m-a dus cu gândul la gustul aluatului de cozonac 😉
October 1st, 2014 at 11:39 am
Multumesc mult pentru reteta. Am gasit-o in urma cu un an si de atunci am facut-o de nenumarate ori. E preferata familiei si a prietenilor. A iesit de fiecare data delicioasa, si se pastreaza frageda 2-3 zile.
April 21st, 2015 at 2:35 pm
Gata, am facut si eu aceasta placinta geniala.
Multumesc pentru reteta, este pentru prima data cand fac placinta cu foi in casa si sincer nu ma asteptam sa imi iasa, dar a iesit. Cand am scos placinta din cuptor foaia de deasupra a fost un pic tare, am pudrat cu zahar si am lasato la racit, ulterior am taiato. Foile au fost moi abea a doua zi, cand nu a mai ramas nicio bucatica de placinta.