de florii facem cozonac
ma’ baker (adica pufix) si sister (adica sor’sa) au facut din nou cozonac dupa reteta familiei, dealtfel cel mai bun cozonac pe care l-am mancat vreodata:) asa ca de data asta am documentat cu atentie toata treaba si am cerut si reteta. mi se pare de departe cel mai greu de facut cozonacul asta, asa ca treaba de mai jos e numai pentru cine se incumeta! va doresc sa va iasa:)
pentru 1kg de faina: 1kg faina alba, 3 oua, 300 g zahar + zahar dupa gust pentru nuca, 500 ml lapte, sare, coaja de lamaie rasa, vanilie, nuci macinate, stafide, esenta de rom, 1 cub drojdie proaspata, ulei, unt la temperatura camerei
1. se asaza faina in castron, se presara cu sare (cca 2 lingurite sau din ochi) si in centru se face o adancitura.
2. drojdia se dizolva in putin lapte caldut si se presara cu putin zahar.
3. restul de lapte se fierbe.
4. din castronul cu faina se iau 3 linguri si se oparesc cu lapte fierbinte. dupa ce se racoreste compozitia, se adauga in ea un ou intreg, o lingura de ulei, o lingurita de zahar si peste se toarna drojdia, care intre timp s-a dizolvat. se amesteca totul usor, cu mixerul. dupa omogenizare se presara faina cat sa se acopere (ca un fel de capac). se lasa la dospit.
5. se separa albusurile de galbenusuri (doua oua). albusurile se bat usor cu putina sare. la fel si galbenusurile.
6. in restul de lapte se dizolva zaharul si se adauga coaja de lamaie, vanilie si alte mirodenii, dupa gust. apoi se lasa la racit.
7. peste faina din castron se adauga: laptele racorit, albusurile, galbenusurile, maiaua
8. se incepe framantatul. dupa 40 de minute se adauga zece linguri de ulei, in reprize de cate 5, si se continua framantatul pana la 60 de minute. se lasa la crescut.
9. nuca macinata se amesteca cu zahar dupa gust si esenta de rom.
10. se pregatesc tavile cu hartie de copt unsa cu ulei. se indeparteaza pisica din tavile astfel pregatite:))
11. se fac trei gramajoare de coca. fiecare se intinde usor cu mainile. se ung cu putin ulei. se presara cu amestecul de nuca. se ruleaza pe rand fiecare bucata. apoi, cele trei rulouri se impletesc in trei.
12. cozonacii se asaza in tavi, se ung cu ou si se presara cu zahar si mieji de nuca intregi. se lasa la crescut. apoi se coc la foc mediu.
cand sunt gata, se scot din cuptor si se lasa la racit inainte de a-i taia.
tags: cozonac, florii, paste, sarbatoare, traditional 19 comments »
April 12th, 2009 at 8:09 pm
F frumos blogul. Pozele de asemnea – la inaltime. Te adaug in blogroll.
March 30th, 2010 at 5:23 pm
cautam reteta pefecta pt cozonacul de sarbatorile pascale din anul acesta si m-am oprit la tine.
December 3rd, 2010 at 11:58 am
[…] de-aici si studiati: http://easypeasy.ro/2009/04/de-florii-facem-cozonac/. Ah, abia astept Craciunul […]
December 3rd, 2010 at 1:02 pm
Seamana cu reteta mea, usoare variatiuni dar tot cu rezultate super delicioase. Vroiam poza si cu cel in forma rotunda sau nu ati mai folosit-o?
December 3rd, 2010 at 4:58 pm
daniela, cred ca n-am mai folosit atunci decat una, pentru cozonacul meu simplu. in fiecare an capat unu de-asta. ca in vreme ce lumea se bate pe umplutura, eu ma dau in vant dupa coca:))
December 5th, 2010 at 1:36 pm
Printe ingrediente ai enumerat si unt. Imi poti spune te rog cantitatea, si de asemenea cand si sub ce forma se adauga in compozitie? Multumesc 🙂
December 5th, 2010 at 5:29 pm
untul e pentru uns tavile:D
December 6th, 2010 at 9:26 pm
vreau sa il fac saptamana asta dar nu stiu ce inseamna un cub de drojdie..la noi nu se masoara in cuburi 😀
December 6th, 2010 at 10:08 pm
hmm… nu exista drojdie de-aia proaspata la cub? adica arata asa, ca un pachet de unt de-ala de jumate, cred ca are 100g, not sure…
December 6th, 2010 at 10:14 pm
acum citeam pe un forum ca un cub de drojdie proaspata egal o lingura de drojdie uscata. sper sa fie corect.
December 7th, 2010 at 1:14 pm
Nu…uite ce avem noi: http://allinsonflour.co.uk/products/default.html#yeast
Le am pe amandoua dar cred ca vorbim de dried active yeast, trebuie reactivata cu apa doar ca ramane sa vad cata imi trebuie 😀
December 7th, 2010 at 1:24 pm
auzi, nu mai bine iti trimit eu un pachet cu drojdie de-asta de la noi?:))
December 7th, 2010 at 1:57 pm
haha, pai vin in tara peste cateva zile, o sa incerc cu asta pana atunci 🙂 will report on results!
December 7th, 2010 at 2:33 pm
ah sper sa-ti iasa, sa rupi gura la familie:))
December 8th, 2010 at 10:02 am
Pe fiecare pachet de drojdie scrie pentru ce cantitate de faina este recomandat.
Cuburile mici de drojdie sunt de 25-42 g se recomanda pt 500-1000 g faina (la cozonac eu pun 30 g drojdie cruda la 1 kg de faina).
1 plic de drojdie uscata (7 g/10g) = 500 g – 1000 g faina.
December 14th, 2010 at 1:31 pm
[…] zis deja la ce exceleaza familia mea adoptiva, Naie (reteta de cozonac – aici). Dupa care a venit Ada si m-a-ntrebat: “auzi, da’ o reteta de carnati nu are familia […]
April 15th, 2011 at 11:48 am
[…] http://easypeasy.ro/2009/04/de-florii-facem-cozonac/ […]
December 26th, 2013 at 5:16 pm
Am facut cozonacii de Craciun dupa reteta asta si sunt super incantata! Au iesit perfect! Sigur va deveni o traditie si la noi in familie. Chiar si mama a fost foarte surprinsa :). Asa ca, iti multumim pentru reteta :).
December 26th, 2013 at 5:20 pm
lol andreea, taman ce ti-i admiram pe facebook:-))