“pai si io ce fac cu asta…?”
… a fost primul meu gand atunci cand m-am trezit la usa cu o cana Aqua Sense de la prietenii mei electroluxosi. Pe biletel scria asa: “Draga Ana, o surpriza te asteapta […]”. You bet your ass, am zis eu, studiind oratania. Adica cum adica sa beau apa de la robinet? Ce e aceea? Adica… nush, da’ mie si la spalatul de rufe imi vine a folosi apa imbidonata, iar voi vreti sa ziceti ca sa beau cocktailul asta de rugina, plumb si carcalaci? Pai da, mai, ca acum, scria tot pe biletel, exista o metoda safe de demizerabilizare a apei de la robinet, este chiar cana Electrolux AquaSense™.
Nu e vreo complicatenie si nu, nu au uitat fetele de la agentie sa-mi trimita si stecherul, purificatoarea cu pricina CHIAR nu se baga in priza (silly me, noroc ca nu le-am sunat sa le intreb, ma mai faceam si de cacao). Are ceva filtru smecher 3M (despre care, daca sunteti curiosi, puteti citi aici mai multe), care se schimba periodic si care retine sau reduce porcariile, pe numele lor: calcar, clor, impuritati organice, plumb si cupru. Infigi cana in buza robinetului, o umpli cu apa cea rea si scarboasa, iar pe partea ailalata iese o apa decenta, de baut. Cam tare, as zice.
Si acum, un joculet sa ne jucam.
Stiati ca apa plata fiarta nu-i buna la Iepursi? Cica prin fierbere ii creste concentratia de minerale, ceea ce o face nepotrivita pentru copil. Pai si-atunci, sufletu’, cu ce apa sa-i faci ciorba si paste si aia si cealalta, ca daca pui la fiert apa de la robinet, poate pier crocobaurii din ea, dar precis plumbul ramane tot acolo. Pai cu apa filtrata de Aqua Sense asta.
Stiati ca pe mine ma umple de scarba sa curat de calcar diverse aparate mici, like cana de fiert apa, steamerul sau incalzitorul de haleala bebeluseasca? Cand vad mazga aia mazgoasa, imi vine sa le arunc la gunoi direct. In loc de asta, deversez in ele otet sau pliculete de-alea fizzy de la DM, le bag in priza si imput toata casa, ca na, calcarul nu bun si tre’ sa fac cumva sa le scot fatza every once in a while. Pai da, dar cu apa de-asta decalcarificata, sansele sunt ca otetitul aparatelor se va petrece mult mai rar.
Stiati voi ca gustul cafelei – umm! si respectiv, bleax! – depinde in mare masura de calitatea apei cu care faci cafeaua? Deci… da.
Stiati ca daca eu nu beau apa de la robinet, nici pisicile mele nu ar trebui sa bea? Si nici apa minerala plata nu-i buna pentru ele, ca mineralele alea le fac rau la rinichi. Cu cana magica am rezolvat-o si pe-asta, na!
Stiati ca daca faceti cuburi de gheata din apa de la robinet, e ca si cand beti apa de la robinet? Scary shit, I tell you! Dar daca faceti cuburi de gheata cu apa purificata, e ca si cand nu au gust de tzeava:)
Stiati ca mahmurului ii e sete? Si na, n-o avea fix mereu 2l de apa plata imbuteliata la cap de pat. Zic si eu, am auzit, nu ca as sti din experienta, am o vecina care…
Acu’ pe bune: sunt pregatita sa renunt la apa plata si sa-i dai lui Iepu’ sa bea apa de la robinet trecuta prin filtrul lui Aqua Sense? Nu prea. Dar o sa folosesc apa asta purificata la gatit si alte alea, intocmai cum ziceam mai devreme? Aia clar!
Cine vrea sa se dea o tura cu ea (unde o tura egal 150l de apa pura, ca atata faci cu un filtru inainte sa fie nevoie sa-l schimbi), poa’ sa si-o ia de aici, de exemplu. Pentru o viata sanatoasa… Stiti voi!
PS: Mi-a placut articolul asta: http://group.electrolux.com/en/electrolux-aquasense-%E2%80%93-great-tasting-water-faster-12272. Si aici am citit despre cat de buna-not este apa de la robinet asa cum vine ea pe teava, dar si despre efectele dubioase ale apei minerale: http://www.adevarul.ro/life/sanatate/Apa_de_la_robinet-bauta_zi_de_zi-e_periculoasa_0_229177435.html.
Later edit: Ma gandeam si la un slogan pentru cana asta, ar fi cam asa: Think of all the water bottles you won’t be carrying!:))) Adica no more baxuri de apa pe scari, pam pam!
tags: aquasense, electrolux, publicitate 5 comments »
November 29th, 2012 at 9:57 pm
Pentru curatat calcarul de pe lectrocasnice, recomand sarea de lamaie dizolvata in apa. Sunt o persoana care uraste otetul, si pe cand il foloseam la curatat filtrul de cafea, pe langa mirosul pe care-l faceam, simteam otetul ala din cafea ceva vreme, dupa aia. Cu sarea de lamaie e mult mai ok.
Cat despre cana minune, cel mai fain ar fi de dus apa “purificata” la un laborator de analize, ca sa se vada ce si cat mai crocobaureste prin ea.
November 30th, 2012 at 10:35 pm
Am si eu un filtru asemanator, de la alta firma, de ani buni de zile. Apa de la mine nu-i asa plumburoasa si-i de calitate buna, dar foarte, foarte calcaroasa. Cum noi suntem mari cafengii, daca as folosi apa direct de la robinet la masina de cafea, dupa numai o zi (!) as vedea pe peretii (transparenti) ai recipientului de apa “cotele apleor Dunarii” in calc. Pentru altceva nu-l prea folosesc, matza primeste apa plata de obicei, in fierbator pun de la robinet, la mancare deasemeni. Dar fara filtru n-as mai putea trai!
December 1st, 2012 at 10:33 am
And think of how many PLASTIC BOTTLES you will not buy, use and add to the environment.
December 8th, 2012 at 4:41 pm
Baaaii, nu mai blamati apa de la robinet in halu’ asta! Ca sa nu mai vorbim in punga, luati-va si mergeti la Inst. de Sanatate Publica (str. Leonte Anastasievici, in spatele Spitalului Municipal) si vedeti ce si cum. Eu am avut surpriza sa constat ca valorile apei de la robinet nu-s asa cum zice lumea. Poate si pentru ca nu mai toarna nici baietii astia clor cu galeata si au mai schimbat vane si conducte pe ici, pe colo.
Acuma, ca am apa de la foraj, ma speriase unu’ ca-mi va trebui NEAPARAT aparat din ala de dedurizare, montat la hidrofor (ceea ce facea apa de la robinet improprie pentru consum uman, da’ sa iasa banu’!). Boon, imi amintesc de amicii de la Institutul sus-mentionat, mai iau, ma duc cu apa si constat ca apa mea are grad de duritate 2, cand aia de la robinet are 1 si-s vreo 5 grade de duritate pe lumea asta. Deci, pas si mal que cela…
Dar, deh, fie ca te numesti apa imbuteliata, sau cana filtranta, ai nevoie de cumparatori.
Apoi, calcarul iese f usor, cum spune si Kyoshoy mai sus, cu solutie de acid citric – ca e sare dizolvata, sau asa-numitul “helas”, imbuteliat gata in flacon.
Iar copilului ii poti face diverse, daca esti ultra-preocupata de calcare si alti crocobauri, cu apa din aia Humana, de exemplu, cu continut redus de minerale si saruri.
Then again, bunicile mele sunt din acelasi sat. Matusi, unchi, vecini, in satul ala. Toti cu apa din put (“foraj”, cum ne place sa-l numim azi). S-au prapadit care de incurcatura de matze, care de batranete, care de pneumonie instalata la batranete, care de inima, care de cancer laringeal, insa nici unul de rinichi, sau acumulari peste poate de calcar. Si apa aia are un 2-3 grad de duritate… Una dintre bunici traieste si are, sireaca, probleme de sanatate serioase, dar, iarasi NU legate de calcarul din apa…
January 29th, 2013 at 9:54 pm
Ai idee, draga Cookie, unde se gasesc si cat costa la noi filtrele pentru cana asta Aqua Sense? Multumesc tare!