din nou despre diversificarea iepurelui

 

M-am tot gandit daca sa intru pe mult minatul teren al posturilor despre diversificare, sau sa-mi vad frumusel de treaba mea, mai cu seama avand in vedere ce se intampla cand te mananca-n dos sa te bagi in seama cu gura lumii sloboda. Totusi, deoarece mi-a servit-o azi asa de frumos Ada la fileu, nu ma rabda inima sa nu povestesc doua vorbe trei cuvinte despre cum am diversificat Iepu’, gandind eu ca merita sa moderez cateva comentarii bezmetice despre cum imi otravesc copilul, daca asta aduce si-un pustiu de bine la vreo mama-doua care nu stiu de unde sa o apuce. Foarte important:

1. Eu va povestesc ce mananca Iepu’. Nici intr-un caz nu va apucati sa dati ceva la copil fara avizul pediatrului, caci nu neaparat doctorii “ie prosti si ie nebuni”. Internetul e consultativ si folositor doar daca exista discernamantul de rigoare.

2. Am avut parte de un copil care nu mi-a refuzat aproape nimic, niciodata. Deh, e genetic programat sa iubeasca mancarea. Asta nu inseamna, desigur, ca ce-a mers la ea merge la toti copiii, precis preferatele lui Iepu’ ii vor face pe alti kinderi sa go bleax!

3. Nu oferiti copilului catalogul Ikea. Si in general nu-l hraniti cu hartie, alba sau tiparita.

S-o luam de la inceput. Adica de la inceputul diversificarii Iepurescului, la 6 luni. De ce la 6 luni? Pai pentru ca Iepu’ a mancat numa lapte matern pana la aceasta varsta. Copiii care mananca formula incep uneori diversificarea mai devreme, pe la 4-5, eu am vrut sa astept. In luna a cincea spre a sasea, bebeh n-a luat mai nimic in greutate, asa ca m-am gandit eu ca-i timpul sa-i fac cunostinta cu haleala. Dupa ce i-am dat de ziua ei happy 6 tort de la cofetaria Maria (glumesc! l-am mancat eu pe tot, desigur), ne-am apucat de treaba.

Intai despre ustensile: steamer, blender, lingurite de bebelusi, paharele de mancare cu capac, bune de pus la congelator/frigider, incalzitor pentru hrana de bebelusi, de-ala cu apa. Eu am asa: steamerul asta (e mai vechi, dar face treaba), robotul asta supranumit “ce m-as face fara el”, paharele astea pe care le-am folosit si la congelat lapte si incalzitorul asta.

Apoi despre resurse. Una singura: http://wholesomebabyfood.momtastic.com/, suprapusa peste invatamintele doctoritei lui Iepu’ si imbogatita cu puterea exemplului mamelor-prietene.

Ei si-acum despre mancare sa vorbim. Ce-am facut, ce-am aflat si cum ne-am diversificat. 

M-am tot gandit cu ce sa incep. Cu fructe, cu legume sau cu cereale. Parerile sunt foarte impartite. Cica daca incepi cu fructe, nu o sa mai vrea legume. Daca incepi cu legume nu o sa vrea fructe. Daca incepi cu cereale se umfla si nu baga destui nutrienti de-aia beton. Sfatul pediatrei noastre a fost sa incepem cu suc de fructe, apoi morcovi fierti, apoi supa strecurata de zarzavat. Am incercat, zau. Au fost si singurele chestii pe care Iepu’ le-a tratat cu sictir. Nu zic ca n-or fi bune, dar la noi n-au mers. Oricum nu-mi placea ideea de suc de fructe, pentru ca are mult zahar si fibre pauza. Tot raul spre bine, mi-am zis, si-am purces sa dau la copil avocado. Acest jolly joker al mancarurilor pentru bebelusi, care nu necesita gatire si merge amestecat cu ORICE, e si acum preferatul lui Iepu’. Mai multe despre avocado aici: http://wholesomebabyfood.momtastic.com/avocadobabyfoodrecipes.html.

Masa 2 din zi, prima masa inlocuita

La inceput i-am dat avocado pasat la blender si subtiat cu nitica apa, ca sa iasa cu adevarat smooth. Apoi l-am folosit pe post de “atractiv”, in combinatie cu alte fructe si legume. Tehnic vorbind, am inceput cu fructele deci. Prima masa de care ne-am apucat a fost masa a doua din zi. Adica dupa trezitul de la 7-8 cand manca lapte, Iepu’ mai tragea un somn, iar pe la 10 si ceva cand se trezea, manca fructele. Mare lucru din cele de sezon n-am mai prins. Am bagat mar, para, piersica (mare hit), banana, prune, mango, papaya. Regula zice asa: introduci o chestie si astepti 3-4 zile fara sa mai bagi altceva, ca sa vezi cum reactioneaza bebelusul, daca se umple de bube se cheama ca-i alergic (ma rog, is mai multe simptome care indica alergie, tot aici le gasiti: http://wholesomebabyfood.momtastic.com/allergy.htm). Eu am respectat, nu chiar cu sfiintenie, aceasta regula. Zic nu chiar cu sfintenie deoarece am mers pe chestiile safe si pentru ca recomandarile pediatrice re la alergii se schimba de la o luna la alta. Acum, pe la 8 luni fara oleaca, am incercat si afine, visine si coacaze, de la congelator pentru ca alea din casolete super-expensive care se gasesc acum in supermarket sunt le poop. Ah, ceva foarte important am uitat sa va spun, toate fructele pe care i le-am dat lui Iepu’ au fost decojite si bagate cateva minute la aburi, crude-crude nu le-a vrut.

Masa 3 din zi, urmatoarea inlocuita

Bun. Dupa ce am batut in cuie aceasta masa de fructe (in sensul ca a ajuns Iepu’ sa manance o cantitate rezonabila, in jur de un borcan de-ala Avent de 180 ml), am trecuta la masa a doua, legume. Si aici m-am folosit de avocado ca sa-i bag sub nas lucruri. Am facut diverse combinatii de legume aburite, n-am mai mers asa one by one, recunosc ca le-am amestecat, dar le-am luat, again, din lista de chestii safe pentru inceput. Fasole verde, dovleac, cartof dulce, morcov, pastarnac, dovlecel… Cam astea. Am trecut pe urma la legumele de stage 2, broccoli, conopida, spanac, praz, ceapa, mazare, ardei, cartof.

Apoi, cereale

Dupa legume am bagat cerealele. Nu am dat si nu cred ca o sa dau la copil cereale de bebelusi de-alea la cutie, shmilupa sau altele. M-am dus la plafar si mi-am achizitionat orez brun bio si fulgi de ovaz, pe care i-am facut eu in casa si i-am amestecat cu fructe sau cu legume, la cele doua mese de mai sus (va povestesc cum cand ajungem la “retete”). De ce asa? Pai pentru ca e usor. Adica daca tot bagam carbs, macar am zis sa fie de-astia naturali, nu de-aia ultra-rafinati si dezbracati de lucrurile bune doar pentru a fi “retratati” cu ele in varianta sintetica dupa aceea. Mi-a zis un pediatru ca nu fac bine, deoarece cerealele speciale de bebelusi sunt calibrate asa si pe dincolo, ca sa acopere tot ce-i tre’ copilului. Asa o fi, nu zic. Nu-s a bio freak, stiu ca nu pot sa feresc copilul de chimicale toata viata si nici nu incerc. Insa chestia asta cu cerealele adevarate mi se pare sustenibila pe termen lung, cred ca Iepu’ o sa creasca foarte frumos si fara sa stie ce e aia Chocapic. Acestea fiind zise, am gustat si eu mamaliga mea de cereale integrale si pe bune, e foarte gustoasa. Si pe terenul asta virgin al gusturilor in formare pe care il are orice bebelus, nu vreau sa pudrez cu zahar si alte porcarele. De-aia.

Apoi, carne

Dupa cereale, am bagat carnea: pui (mai putin, din cauza ca e naspa si ca n-am o sursa bio), curcan, mai tarziu vita. Si, mai nou, ficatei de pui.

Masa 4 de solide, ultima masa inlocuita

Oarecum in paralel cu carnea, am inceput sa dau la copil iaurt. Intai simplu, sa vad ce parere are despre el. Apoi, iaurt cu banana, iaurt cu avocado, iaurt cu spanac, iaurt cu fructe, deci iaurt cu orice. M-am apucat sa fac si branza de vaci, operatiune mult mai simpla decat ati putea crede. Branza asta i-am dat-o ori dimineata, cu fructe, ori dupa-amiaza, cu iaurt/cereale. Mai rar in combinatiile de pranz, alea cu legume.

Apoi, galbenus de ou fiert tare

Asta abia ce-l introducem acum, ca e unul din alimentele cele mai alergene. Din ou eco, de-ala de la supermarket. Week 1: 1/4 galbenus de ou, de doua ori pe saptamana. Week 2: 1/2 galbenus, de doua ori pe saptamana. Week 3 si mai departe: un galbenus intreg, de doua ori pe saptamana. In ziua in care dau galbenus, nu dau carne.

In continuare, cateva chestii… spinoase

  • Cate solide, cat lapte: aici recomandarea moderna este ca, atunci cand incepi diversificarea, sa oferi copilului intai lapte (matern sau formula) si abia apoi sa-l lasi sa guste mancare solida. Majoritatea pediatrilor din Romania vor spune invers: intai mancare solida si-apoi completare de lapte, daca mai vrea copilu’. Eu am facut cum a zis pediatrul. Iepu’ nu a mancat niciodata mult lapte, nu e fan, asa ca am mers pe inlocuirea lui graduala cu mancare solida. Acum, la cca doua luni de la inceperea diversificarii, am ramas cu lapte doar dimineata si seara, nu mai mananca extra lapte.
  • Cat de repede: pai depinde numai de copil, eu asa zic. Mi se pare esential ca diversificarea sa se faca in ritmul lui, nu grabit. Daca refuza mancare (intoarce capul, scuipa, inchide gura), poate ca nu-i pregatit si atunci it’s better to wait. Nu e urgent. Laptele este good enough pentru copil cel putin pana la un an de zile, so don’t sweat it, mai stati o tura. Stiu (am auzit/citit) cat e de stresant sa nu-ti manance copilul, dar eu zic ca e mai bine pentru relatia lui cu mancarea din viitor sa nu fie “silit” in vreun fel. Daca, pe de alta parte, fiecare lingurita e primita cu gura deschisa si chiote de bucurie, cum e cazul lui Iepu’, atunci, ce sa zic, la placinte inainte.
  • Baby led weaning: nu cunosc, nu m-am bagat, dar aici puteti afla mai multe despre asta – http://wholesomebabyfood.momtastic.com/babyledweaning.htm.
  • Borcanele. Nu as inlocui cu ele hrana proaspata, preparata in casa. Dar nici nu cred ca-s toate dracu’ gol si ca nu tre sa ne atingem de ele no matter what. Din experienta proprie, cateva concluzii.

Hipp Bio – poopeh! Unele din ele au zahar sau sare adaugate:p, ca doar pentru ca-s bio, nu inseamna ca nu le pot contine. Overall nu-mi place consistenta lor gen zeama si faptul ca daca pe eticheta frumos colorata e vreun ingredient mai “jmecher”, like afine sau fructe exotice, cand te uiti la concentratie vezi ca ingredientul ala tentant e de regula “suc de afine 4%” si nu fructul in sine. Piureurile de legume au max 8% carne, ceea ce e foarte putin fata de necesarul zilnic de proteina.

Organix – m-am uitat la ele juma de ora in Real, nu m-am putut hotari la ceva. Tot asa, afara de mere, pere si cereale, restul ingredientelor mai exotice sunt in cantitate mica.

Nestle – le-am pus pe ignore.

Finally, the winner este DM, nor-mal! De unde mi-au placut asa:

– de la raftul de mancare bio pentru adulti, borcanoiul mare de 350g de piure de mere si mango (20% mango), 100% fruct, fara zahar adaugat sau conservanti sau alte balarii. Foaaaarte bun. Mi se pare mai ok mango bio din borcan decat mango de import, din Ecuador.

– de la raftul de mancare de bebelusi: piure Baby Love de vita bio, 40% carne, foarte mult bun (pentru ca vita fierbe al dracului de greu si e chiar unul din alimentele la care mai “gresesc”cu borcan). Borcanelul asta are 125g cu totul, deci asta inseamna 50g carne. Pediatrul zice 30g carne la bebe pe zi, deci un borcanel ajunge cam 2 zile. In afara de vita, mai contine apa, orez si ulei de rapita, toate bio. Merge amestecat cu legume pe care le prepar eu in casa.

– piure Baby Love bio cu piersici si maracuja – 42% piersica, spre deosebire de Hipp Bio cu piersici care e un fel de nectar, asta seamana cu ce imi iesea mie din piersici cand aveam piersici. Mai iau din cand in cand pentru ca lui Iepu’ il plac mult piersicile si nu-s in sezon.

Cam astea-s descoperirile de pana acum. Va tin la curent. Desigur, daca va uitati la termenul de expirare de pe eticheta, veti vedea ca expira in 2013. Ceea ce duce cu gandul la fiertul fiertului, ca doar altfel cum sa reziste. Totusi, cum ziceam, nu-s anti, sunt doar moderata.

  • Despre “stocare”. Pana acum nu am congealat piureuri. Dar fac o cantitate mai mare, pentru doua sau trei zile, si le tin la frigider. Mai multe informatii folositoare on the subject, aici: http://wholesomebabyfood.momtastic.com/pureebabyfoodandstore.htm
  • Diversificarea se incepe cu cereale fara gluten, acesta fiind acceptat in alimentatia bebelusului dupa varsta de un an. Recomandarile recente inclina totusi catre ideea ca glutenul nu e bau bau, mai ales daca este introdus cat copilul mananca inca lapte matern. Eu m-am hotarat sa mai astept insa.
  • Apa cu care se prepara mancarea bebelusului tre’ sa fie ori apa speciala (Humana, Hipp, Jana Baby, etc.), ori o apa plata cu continut mai sarac de minerale, cum ar fi, de exemplu, Devin.
  • Cat mananca un copil? Cat ii trebuie. Nu insistati pentru inca o lingurita. Cica astia micii au capacitatea nativa de a-si regla singuri necesarul de hrana, daca le bagam pe gat, le distrugem acest reflex si ajung sa se indoape ca purcelu.
Cateva retete, step by step (basic needs + favoritele lui Iepu’)
  1. Cereale de bebelusi homemade. Se cumpara de la Plafar sau de unde stiti voi orez brun, fulgi de ovaz sau ce alte cereale vreti si sunt proprii pentru varsta copilului. Daca e foarte mic, atunci se rasnesc cerealelen cu rasnita sau cu robotul din dotare (eu le-am fainat cu Braunul ala de care va scriam mai sus). Intr-o craticioara mica se pune la fiert o cescuta mica de apa. Cand da apa in clocot, se adauga juma de cescuta de cereale de-astea rasnite. Se procedeaza ca la mamaliga, amestecand continuu cu telul cca 10 minute. Fiertura astfel obtinuta se pune la blender impreuna cu ce vreti voi: fructe, legume, iaurt, etc. Noi acum nu mai fainam cerealele, le facem la steamer in vasul ala special de orez (tot pe modelul o parte cereale, doua parti apa), cca 30 de minute. Apoi le depozitez la frigider cateva zile si le adaug la piureuri si alte alea.
  2. Branza de vaci. Cea mai simpla chestie. Se fierbe 1l de lapte pe foc (pasteurizat, de consum), cand da in clocot, se da la o parte de pe foc si stoarce in el o lamaie. Se branzeste in 5-10 minute. Se strecoara si se pune la frigider. Rezista cca trei zile.
  3. Bananacado. Cel mai simplu piure. Avocado bine copt, pasat impreuna cu niste banana. Se poate adauga si putin iaurt.
  4. Spanac cu iaurt sau smanatana si galbenus de ou. Se poate adauga si orez.
  5. Piure de conopida cu curcan si branza de vaci. Imbogatit cu zeama de condens de la steamerul in care am aburit legumele si carnea, ca sa se ajunga la o consistenta pastoasa, placuta.
  6. Piure de mazare cu morcov si pui. La fel, cu zeama.
  7. Vita cu telina, morcov, pastarnac, fasole verde si cartof.
  8. Orez cu morcov, pastarnac, ceapa, curcan. Garnisit cu putin unt.
  9. Mamaliga de cereale cu branza de vaci, iaurt si galbenus de ou.
  10. Piure de dovleac cu mar si putin unt.
  11. Ficatel (se fierbe 1h) cu dovleac, dovlecel, praz, morcov, pastarnac si broccoli.
  12. Piure de mar cu para si cu mango. Eternul.
Fructele le “steamez” cca 5-10 minute, legumele si carnea cca 40, iar cerealele – 30. Aburitorul meu colecteaza zeama de la ce proceseaza acolo, ceea ce e foarte util in realizarea piureurilor.
Copiii care mananca solide in cantitate mica si sunt alaptati la san in completarea meselor solide, nu au nevoie de apa. Restul pot incepe sa bea nitica, ori cu lingurita, ori cu paiul, ori cu canuta speciala.
Phew, da mult am scris, incep sa inteleg de ce e such a big deal cu diversificarea asta. Personally, I find it very fun, recunosc. Gatesc pentru copil, copilul e happy, am o bucurie imensa sa-i fac meal planuri si sa i le var sub nas. Asteptam de mult momentul asta. Sper sa ramana si ea mereu cu bucuria mancatului, eu o sa fac ce pot in directia asta.
Daca va ajuta cele de mai sus, prea bun. Daca v-ati plictisit cu spumite, sorry, dar va zic, va veni si randul vostru. Weekend fain si ne-om mai auzi pe tema asta, ca numa’ ce ne-am pornit, nu?

tags: , 43 comments »

43 Responses to “din nou despre diversificarea iepurelui”

  1. alison

    pfuuui,cind ma gindesc ce util mi-ar fi fost asa un articol acum vreo 5 ani si…!dar ma bucura ca macar altii vor avea de unde sa se inspire.

  2. Ami

    Trebuie sa imi salvez neaparat link-ul asta pentru la anul pe vremea asta :)))

  3. Mihai

    Ahaaa, la asta ai stat tu azi noapte sa scrii…

  4. ana

    multumesc mult, ana! o sa folosesc si eu ideile tale when I’ll get there:)

  5. ani

    da, cam asa am facut si eu. numai ca eu folosesc – de la inceput cerealele bio de la milupa – contin doar cereale simple simple, dar intr-o consistenta acceptabila pt pitici. se numesc 7korn sau ceva de genu. avocado nu prea am dat, ar fi o idee sa incerc. dar in general, cum zici si tu, conteaza ca bebelusului sai placa sa manance. eu ii dau acum – are 1 an si 2 luni cam tot ce mancam noi, numai ca gatesc cu f putina sare, cat mai multe legume, fara porc – evident:) si fara grasimi. e fun, intradevar!

  6. Ella

    Super! Mi-l salvez pt cateva luni mai incolo 🙂

  7. roxana

    scuze ca sunt de pe alta planeta, dar ce e DM si unde se gaseste? 🙂

  8. Briana

    pfiuu, cat ai scris :)) da’ am citit tot tot. placut. esti moderata! acu sa vezi cat scriu eu :)) cam asa am facut si noi, doar ca am inceput cu masa de pranz, adica legume. apoi fructe pe la 10-11 (suc chior nu prea a vrut), apoi cereale la 17. apoi carne, branzica, iaurt. am incercat pe cat posibil sa nu combin lactate cu fructe (am citit/auzit ca nu e bine…), ou tot ala bio de supermarket (cat o fi de bio…), carnita de piu-piu cam rar din acelasi motiv ca tine, curcan si acum suntem la vita. ficatei i-am dat, apoi am zis ca nu-i mai dau, apoi iar i-am dat (O_o) – controversat rau ficatelul asta!! cu cerealele procedez la fel, am luat fulgi de ovaz si orez integral, le rasnesc, fierb si combin apoi cu fructe sau legume. pediatra mi-a zis ca nu e bine deloc ce fac, pt ca cerealele speciale pt copii sunt “exact” asa cum ii trebuie lui bebe si sunt imbogatite cu muuulte vitamine (n-am intrat in discutii cu ea). in caz de graba mare am de rezerva faina integrala de orez si faina ovaz. de cateva ori am “scapat” la cereale hipp si organix (si vreo 3-4 biscuiti). ii gatesc zilnic, dar urmeaza sa-i fac pe 2-3 zile pt ca a inceput sa se catere pe mobila si trebuie sa stau lipita de ea :)) la congelator i-am pus dovleac, mi s-a parut mie mai ok asa, decat sa cumpar o felie de 3-4 kg si sa folosesc 50-100 gr pt ea…iar restul sa-l pap eu, i-am facut portii mici si multe, scot cat ii dau o data. la fel voi face cu spanacul, sfecla si brocoli cat mai sunt pe piata. m-ai facut curioasa cu DM-ul, merg sa studiez marfa, nici nu stiam ca au chestii pt bebe acolo. intrebare: biscuti ai gasit cumva fara zahar si fara sare? eu ii fac si acasa daaar, e migalos si au un gust… :))

    offtopic: n-am mai apucat sa scriu la articolul cu programul de somn, dar mi-a iesit planul, initial chiar f fbine, apoi viezurica si-a zis ca prea ne face viata usoara si a impus modificari. dar tot e mai bine decat culcarea la 11-12 noaptea. acum cu dintii, NU mai avem nici un fel de program insa …. pfiuu.
    gata, pupe!

  9. Zazuza

    Roxana: http://dmdrogeriemarkt.ro/contact.htm

  10. Gloria

    Foarte util articolul! O intrebare: ai putea sa ne divulgi numele pediatrei?

  11. Antonina

    Ferice de voi ! Iepu e clar un copil caruia ii place haleala 😉 iar voi trebuie sa fiti mai mult decat happy ! La noi a fost tare tare complicat! Dar chiar si asa am crescut mari 😉

  12. Alex

    me luv u long time !!!!

  13. Ionela

    Cred ca e foarte placut sa gatesti pentru copilul tau si el sa mai si manance…
    Noi mai avem vre-o 3 luni pana la macarica, sper sa fie si Luk, la fel de mancacios.
    Apropo de avocado, in vara aceasta au venit niste prieteni din state cu copilul de 10 luni, si la fel, ii dadeau avocado, dar cand l-au gustat pe cel de la noi… au zis ca asta nu este avocado, si ca nici nu se compara cu cel pe care il au ei.

  14. danna

    gand la gand cu bucurie, trebuie sa ma apuc si eu de diversificat bebelina in curand, studiez de ceva vreme si-s un pic nehotarata, desi baza ar fi tot schemele de pe link-urile mentionate de tine… multumesc pentru idei, e un post grozav! eu as merge si pe legume crude. in plus, as incerca sa adaug in piureurile calde unt de cocos crud, extra virgin si chiar si udos choice, e un amestec de uleiuri f fain. si, ceva mai tarziu, as baga si cate un strop de alte unturi de seminte ( canepa etc). din cate am citit, aceste “fats that heal” sunt esentiale pentru noi toti, mai ales pentru copii. si as incerca si un smoothie din frunze verzi si un fruct care sa mascheze gustul, eventual ananas. smothie care poate avea consistenta unui piure…evident, totul trebuie sa tina cont de bebe…a, si poti rasni seminte de in, luate de la plafar, chiar si canepa decorticata, e nutty and creamy…toate la timpul lor, evident. in loc de clasicul mar cu biscuiti poti face caju crud rasnit cu mar ras, e o delicatesa.zic si eu…

  15. Diana

    Cei de la organizatia La Leche recomanda ca hrana solida sa fie introdusa intre doua mese de lapte matern.Multumesc pt pontul cu branzica!
    Abia astept sa experimentez.Spor*

  16. Dan

    Buna. Iti citesc (si aplic, uneori) retetele dinainte sa ajungem la diversificarea strumfului. Pentru ca te stiu mult mai informata, ce parere ai de posibila “contaminare” cu BPA (bisphenol a) a alimentelor gatite cu steamerul? Eu unul am cautat, dar fara succes, macar un steamer care sa aiba mentionat pe undeva “BPA free”.

  17. cookie

    dan, exista varianta gatitului la aburi the old fashioned way, in cosulet de bambus sau in sita aia speciala de inox de la ikea: http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/90112531/

  18. Dan

    Eu stiu ca exista, dar vroiam parerea ta proprie despre subiect. Ti-ai pus problema respectiva, sau ai considerat ca e prea multa teorie a conspiratiei la mijloc? Ca tindem s-o luam pe aratura, sa ne ferim si de umbra noastra, ca poate contine BPA si parabeni?

  19. cookie

    hehehhe, nush de ce am senzatia ca e o intrebare capcana. parerea mea e ca… “parabenii ie out there”:)) in general evit ceea ce se poate evita. nu am folosit biberoane cu bpa. dar folosesc steamerul. din cate stiu, bpa asta cel rau trece in lichide in timpul depozitarii lor in containare care au in compozitie asa ceva. in steamer pui chestii solide, care au un contact relativ superficial cu tavita aia gaurita. nu ii dai copilului sa bea apa din rezervorul de plastic cu bpa. so it should be ok. in plus, parerile-s inca impartite re la bpa si ce face el rau. da, tindem s-o luam pe aratura, asta in general si mai ales cand e vorba de copiii nostri pe care i-am adus pe lumea asta uratica si na, acu’ simtim in ceafa presiunea de a-i proteja de agresiunile secolului in care traim. io zic ca-i vai de capul nostru:)) aia e, noi sa fim sanatosi. and i mean that:)

  20. geami

    poti sa investighezi si cerealele de la Organix – ei zic ca nu sunt decat cereale acolo, eco/bio si toate cele. daca ti-e mai usor.. eu asta ii dau lui Tudor al meu si e mare fan

    pentru biscuiti: Organix again – fara zahar sau alte prostii (indulciti cu banana sau suc de struguri). de succes

    daca vrei sa mai adaugi pe lista o mancarica (cand faci pauza de carne sau ou): mancare de linte:
    (linte: http://www.annabelkarmel.com/recipes/babies-6-9-months/lovely-lentils – la noi are mare succes)

    eu ma mai inspir de aici: http://www.annabelkarmel.com/recipes

  21. mariaaa

    pt postul acesta.. i think i’m in love with you!
    eu cu baietelul meu suntem chiar in perioada initiala de diversificare si la inceput mi se parea un chin!
    asa de mult m-a incurajat articolul acesta si wholesomebabyfood – despre care nu stiam –
    so… awesome awesome awesomeeeeeeee!
    <3

  22. Catalin

    Procedeaza cineva dupa metoda clasica de a da copilului apa in care au fiert legumele in biberon, cu sau fara gris? Il ajuta cu ceva acea zeama?

  23. cookie

    @Catalin: eu la inceput am incercat sa-i dau supa de legume strecurata, nu a vrut de nicio culoare. abia acum, la aproape un an, a inceput sa-i placa supa asta clara de legume, dar cu bucatele prin ea:) in teorie, e o mancare buna de start zeama aia, dar nu e de mentinut prea mult, dupa o saptamana de supa deja treci la piure, so why bother?

  24. Catalin

    Pai noi mancam piure de vreo luna, dar pediatrul insista cu zeama, in plus pe langa piure. Oricum daca ii dai de ex mazare cu cartof dulce mi se pare dubios sa ii dai si apa in care au fiert.

  25. cookie

    a zis si de ce e musai si zeama? iepu mananca acum la un an uneori doua feluri, supa si piure. dar supa i-o fac separat, din radacinoase si alte legume, piure-ul i-l fac din legume puse la aburi.

  26. Catalin

    N-a zis…dupa obiceiul doctorilor care iti dau indicatii fara sa explice si sa motiveze…si al pacientilor care nu se mai obosesc sa intrebe de ce convinsi ca oricum fac (si) dupa cum ii taie capul. Oricum suntem deja la al treilea pediatru…

  27. cookie

    Ma, eu de regula nu ma bag peste doctor, dar in cazul asta… Multa zeama chioara inseamna mai putin piure mancat la aceeasi masa, mai putini nutrienti. Cat are bebe? Eu zic ca daca e musai sa ii dati si supa, dati-i putin, cu lingurita si cu chestii prin ea daca are mai mult de 8 luni (bucatele mici mici de morcov, pastarnac, poate niste paste sau chiar bucatele de carnita). Noi cand ii dam si supa, si felul doi, ii dam cam 50 ml de supa si restul piure. Si facem asta pentru ca Iepu nu bea apa, asa ca o pacalim cu zeama:p Nu i-as da zeama chioara in detrimentul piureului. Sigur, na, asta e opinia mea. Poate totusi ar trebui sa intrebi pediatrul de ce insista cu supa asta.

  28. Catalin

    Are 6 luni jumate si mananca 100 de grame de piure. A zis sa ii dam cata vrea…dar am eu un feeling ca n-o sa-i placa, am mai incercat pe la 5 luni si am dus lupte seculare. Si sincer as prefera sa-i dau apa daca e vorba doar de nevoia de lichide.

  29. cookie

    si eu zic la fel, apa si piure. daca este alaptat inca, nu are asa mare nevoie de apa.

  30. Gloria

    Deci cerealele erau la masa de dupa-masa? Ultima masa si prima doar lapte, nu?

  31. cookie

    dap, exact asa. masa 1 lapte, masa 2 fructe, masa 3 legume/proteine, masa 4 gustare (cereale, iaurt…), masa 5 lapte. dar asta e doar o varianta, se pot face si alte combinatii.

  32. Ana Stefanescu

    Servus!

    Ma cheama Ana, sunt medic pediatru si am ajuns intamplator pe blogu-ul tau; iti scriu ca sa imi cer scuze ca de cateva saptamani impart cu “generozitate” un document pe care l-am tiparit dupa aceasta pagina despre diversificare, care mi s-a parut foarte echilibrata si folositoare pentru toate mamicile care incep acest drum.

    Am dat blog-ul tau de exemplu si toate mi-au multumit, asa ca iti transmit multumirile tie! in plus, multumesc si eu pentru ca prin blogul tau am aflat de un alt site folositor, “wholesomebabyfood”, care m-a ajutat si pe mine personal si pe acele mamici foarte mult.

    Imi cer inca o data scuze ca am indraznit sa iti folosesc textul fara sa cer voie – nu ma prea pricep la regulile de buna-cuviinta pe internet…

    Mult spor la toate lucrurile bune si Doamne ajuta!
    Ana

  33. cookie

    hello Ana,
    nicio problema, zau, doar nu e ca si cand am inventat eu ceva:))) daca ajuta, atunci e foarte bine.
    cele bune si spor!

  34. Adina

    Draga Ana,

    imi place mult cum ai scris despre diversificare, ma pregatesc si eu sa incep peste 2 luni cu a doua fetita si sunt cateva lucruri pe care vreau sa le fac diferit, iti multumesc pentru idei!

    Adina

  35. Catalin

    Buna, revin cu o alta intrebare: cu ficatelul cum sta treaba? E adevarat ca sintetizeaza toate toxinele/hormonii pe care le-a mancat animalul? E bun de dat la bebe sau nu?

  36. cookie

    Pai cam asta e rolul ficatului, dar nu cred ca asta inseamna ca toxinele raman in el. Noi ii dam ficatel de pui sau de curcan o data pe saptamana.

  37. Mada V

    Pana la ce varsta stiti ca se recomanda sa ii fierbi fructele? Eu deja (are 9 luni) ii dau de ceva timp mar crud fara coaja, para cruda fara coaja, citisem undeva, dar acum sunt in dubiu…
    (si cam atat ii dau crud, banana, avocado, mango, pepenele galben nu am auzit sa se fiarba 😀 Prune nu am, i-am dat cateva borcanele Babylove si eu.)

    Astept cu nerabdare si piersicile si caisele – crude sau compot…?

    Multumesc!

  38. cookie

    Mada V, eu nu le-am fiert niciodata, le-am pus putin la steamer, mai mult pentru textura. Dar stiu mamici care au dat crud de la inceput, la sfatul pediatrului, si nu au avut nicio problema. Fara coaja eu ii dau si acum, cel putin mere si pere.

  39. Mada V

    Multumesc!

    Acum remarc ce prostie am scris, ca ii dau crud doar mere si pere :))
    Cand de fapt ziceam ca totul ii dau crud, inclusiv mere si pere, desi pe ele le pot si fierbe/coace (fac asta uneori, pt variatie de gust). (sper ca s-a dedus din context ce am gandit)

    De succes a fost la noi si borsul (cu leustean, varianta ciorba de legume, de salata sau de loboda), precum si mararul.

  40. ce mai mananca iepurele — easy peasy

    […] Anul trecut, pe aproximativ vremea asta, incepeam diversificarea: http://easypeasy.ro/2011/11/din-nou-despre-diversificarea-iepurelui/. […]

  41. Alina

    Cum pastrezi avocado? Daca nu il folosesc pe tot atunci cand il desfac, se oxideaza, se inchide la culoarea, fie ca il tin la frigider fie ca nu.

    mersi

  42. cookie

    @Alina, in rarele ocazii cand tre’ sa pastrez neaparat, il tai pe jumatate longitudinal asa, de jur imprejur, cu cutitul. Apoi sucesc cele doua jumatati in sensuri opuse, se desface fructul in doua, samburele ramane intr-un din jumatati. Scobesc miezul cu lingura din coaja jumatatii fara sambure si pe asta il folosesc. Pun capac la loc coaja de la jumatatea extrasa si invelesc tot fructul in tipla de-aia transaparenta lipicioasa. Asa mai tine la frigider oleaca. Tine si mai mult daca stropesti miezul cu zeama de lamaie, intarzie oxidarea.

  43. Alina

    Asta cu lamaia o stiam dar nu am incercat. Treaba asta cu imbracatul cu coaja de la cealalta jumatate… cred ca merge 🙂
    Mersi

Back to top