familie simpatica, rugam reteta mucenici moldovenesti. asteptam provincia.
Pai treaba e asa: la noi in familie se fac mucenici de-aia cu zeama. Nu avem traditie la sfintisori Moldova-style, dar am vrea sa intemeiem una. Si cautam o reteta. Una autentica, veche, adevarata, din familiile voastre, de la bunicile voastre, de la neam de namul vostru. Mainile fermecate ale lui Mishu abia asteapta sa se tavaleasca prin coca indicata de voi, iar eu stiu deja ca vor fi cei mai grozavi mucenici ever. Asa ca pretty please, with sugar on it, lasati-mi reteta de mucenici a familei voastre , sa “mananca” si gura mea. Iar la schimb, eu am sa va dau azi reteta de gogosi a mamei mele! Ce ziceti, deal? Poate va ambitionez cu poza de deschidere – un soi de “sfintisor” grecesc – corn insiropat cu miere si umplut cu ciocolata si dulceata. Hai ca putem mai bine romaneste, sunt precisa! Va multumim din adancul burtilor pofticioase si asteptam cumintei, probabil ca ne organizam sa-i facem in weekend, asa ca ar fi minunat sa primim ceva pana atunci.
tags: 9 martie, martie, mucenici, sfintisori, traditional 22 comments »
March 2nd, 2011 at 9:00 am
Avand in vedere ca astepti un pui drag si mic iti zic cum fac eu din criza de timp. Pregatesc la masina de paine aluat pentru cozonac. Il scot si rup din el bucatele de aluat pe care le modelez in forma de batoane si apoi in forma de “8”. Nu cred ca va fi o problema pentru tine realizarea lor. “8”-rile le asez pe o tava unsa cu unt si tapetata cu faina (ies mai faini decat cu hartie pentru copt) si ii mai las sa se “odihneasca” pana se incalzeste cuptorul. 160 grade sau la alegere in functie de tipul si modelul pe care il detii. Dupa ce sunt copti ii scoti la racit si cat mai sunt calduti ii ungi cu miere. Faptul ca ei sunt calzi ajuta ca mierea sa se topeasca si sa intre putin in aluat. Se stopesc din belsug cu nuca macinata.
Pupici pe burtica!
March 2nd, 2011 at 9:24 am
http://www.divainbucatarie.ro/mucenici-moldovenesti-de-post/
March 2nd, 2011 at 9:45 am
Desi n-am reteta de mucenici moldovenesti (ca si eu tot ca mama ta, buna mea prietena, ii fac), nu ma pot abtine sa nu spun ceva azi: esti adorabila, draga Easypeasy, prin felul tau de-a fi, prin felul tau de-a scrie. Uite, desi deschisesem computerul cam trista, ai reusit sa ma faci sa zambesc citindu-ti postarea de mai sus.
Si sa mai stii ca ai talent de scriitoare.
O primavara frumoasa iti doresc!
March 2nd, 2011 at 10:08 am
asta e reteta mea din batrani 🙂
i-am facut prima data anul trecut si au fost super buni, nici nu au rezistat pana in ziua cu pricina 😀
http://raftulbunicii.blogspot.com/2010/03/mucenici-moldovenesti.html
March 2nd, 2011 at 11:15 am
Pai…am eu o reteta pe care puteti sa puneti bazele traditiei voastre moldoveano-bucurestene. Intrebarea e: o scriu aici sau imi dai un mail? ca e cam lunga…Doua lucruri sunt insa de precizat: 1. doar guritza mea a mancat asa ceva, manutza nu a facut niciodata, deci nu pot sa-ti dau indicii practice despre consistenta cocai (da, asta e genitiv-dativul:))). 2. Ca sa nu existe dubii despre autenticitatea retetei, afla ca o am de la o matusa care sta mai sus de Campulung (e suficient de “moldovenesc”?).
Daca o vrei, zi-mi!…ca sa ma apuc de cotrobait prin caietul cu retete…
March 2nd, 2011 at 11:48 am
Pfoai, deci habar n-am sa fac mucenici, nu imi plac, dar daca poza de la materialul asta este “gogoasa mostenire de familie”, de abia astept sa vad reteta. Imi ploua in guraaaa!
March 2nd, 2011 at 12:27 pm
multumesc, dragelor, pentru retetele de pana acum:D
@alexandra: o primavara frumoasa si tie:) transmit complimente via mama cu prima ocazie.
@cris: hai sa ne-o scrii aici, daca vrei, sa se bucure toata lumea:D multumiiiiim:D
@mirela: nu-i mai aia gogoasa, e un corn de care am mancat noi la greci, poreclit si “desertul diavolului”, lesne de inteles de ce. acu’ am emotii ca nu o sa va placa gogoasa, dupa ce ati vazut cornul:))
March 2nd, 2011 at 3:35 pm
@powerpuffcookie – sincera sa fiu mi s-a parut mie cam super-extra pufoasa-foioasa “gogoasa” din poza, dar mi se trage probabil de la un exces de pofta de gogosi care ma bantuie de cand ti-am deschis blogul dis de dimineata. Oricum, am vazut si adevaratele gogosi, din postarea urmatoare si pot sa spun ca meriti aplauze la scena deschisa. Pofta de gogosi nu mi-a pierit, ba din contra!!!
March 2nd, 2011 at 6:28 pm
Mda, ma gandesc ca tu vroiai o reteta de prin Bucovina, eventual de pe la vreo manastire, dar…de, nu am rude decat prin Siberia:))
Asadar, pentru aluat:
o cana medie de untdelemn (cam 200 ml)
1,5kg faina
1,5 linguritze sare
750ml apa.
Pentru sirop:
-miez de nuca macinat – 1 cana mica;
-zahar cat vrei (matusa-mea pune cateva linguri, adica vreo trei-patru);
-1 linguritza-2 de scortisoara;
-coaja de lamaie rasa,
-zahar vanilat.
Stii povestea: in faina se face o gropitza in care se pune apa caldutza, undelemnul si sarea si, evident, se framanta. Se intinde aluatul, se taie inele (matusa-mea folosea o halba de bere si un pahar mai mic decat halba) care apoi se rasucesc in opt-uri. Se lasa opturile putin la uscat, apoi se fierb macinicii in 2 l de apa vreo ora si ceva. Se adauga restul ingredientelor si se mai fierb vreo 10-15 minute. Cand s-au mai racit putin, se ung cu miere si se presara cu nuca macinata.
Pentru eventuale nelamuriri, ma bazez pe instinctul tau culinar, ca eu nu mi-am notat altceva si nici nu am executat reteta in propria mea bucatarie ca sa-ti dau detalii. Spor la treaba!
March 2nd, 2011 at 6:43 pm
multumim, Cris:) se accepta, chiar daca nu-i de la manastire:))
March 2nd, 2011 at 6:57 pm
P.S. ma indoiesc foarte tare ca reteta e pentru patruzeci de mucenici…asta pentru cazul in care vroiai sa duci traditia pana la capat :))
March 2nd, 2011 at 7:51 pm
eu ma gandeam mai degraba sa dublam traditia:))))
March 2nd, 2011 at 9:41 pm
Macinicii moldovenesti traditionali=aluat de paine+ miere cu nuca deasupra. Muntenii au bagat in problema aluat de cozonac+miere cu nuca deasupra (sau cu siroape diverse)…Acum depinde ce anume iti place cu adevarat sa MANANCI…pentru ca la asta se reduce totul de fapt. Iti place mai dulce si mai pufos…mergi pe cozonac, vrei traditia geto-dacica…o iei pe paine si aia e 🙂
March 2nd, 2011 at 9:57 pm
cred ca-mi place dulce si pufos:D
March 3rd, 2011 at 1:50 pm
Honey, desertul diavolului nu merge asociat cu notiunea de sfintisor nici de amorul artei culinare 😉
That thing was EVIL!
March 3rd, 2011 at 5:27 pm
http://gourmandine.ro/retete-aluaturi-dulci/mucenici-moldovenesti-macenici/
si
http://www.retetecalamama.ro/2009/03/mucenici.html#
Astea sint cele doua retete pe care le-am incercat si care ies grozav; eu am facut aluatul la masina de piine, in doua transe.
Spor la impletit 🙂
March 4th, 2011 at 3:32 pm
Ma uitam la comentarii, si, eu fiind chiar din nord, de la Botosani, pot sa-ti confirm ca reteta bunicii (cea cu link la “raftul bunicii”) e cea pe care o face si mama mea. Nu neaparat coca (ce seamana cu cea de paine, putin mai dulce), cat siropul de miere si nuca macinata face din mucenicii nostri ceva deosebit. Maine o am pe mama la mine, si, daca gogosi am facut eu, mucenicii ii face ea 😀
March 4th, 2011 at 3:43 pm
ah, daniela, lucky u:)) la noi se lasa cu suflecat de maneci si improscat bucataria cu coca in chip ritualic, doar doar ne-o iesi ceva. va tin la curent. daca nu scriu pana luni, inseamna ca am mancat mucenicii si mi-au fost fatali:))
March 4th, 2011 at 7:46 pm
ti-am lasat si eu o sugestie de mucenici la mine!:)sigur iti ies!
March 5th, 2011 at 5:20 am
9 Martie este rar in afara postului Pastelui, de aceea reteta de mucenici ar trebui sa fie una de post. Un aluat simplu, nu de paine, ci de pizza mai degraba, pentru ca incorporeaza si ulei este perfect. Secretul mucenicilor de post este insa… borsul! La 1 kg de faina, cam 400 ml apa, 100 ml bors si cam tot pe-atat ulei. Se face o maia din 50 gr drojdie proaspata sau 20 gr drojdie uscata activa sau 15 gr drojdie uscata instant peste care se presara o lingurita de zahar. Dupa ce maiaua este gata activata se pune in mijlocul fainii, se adauga cu apa si borsul, ambele calaie, in care s-a dizolvat 100-200 gr zahar (dupa gust, mai dulci sau mai putin) plus un praf de sare. Se framanta pana la omogenizare adaugand spre sfarsit si uleiul. Se lasa la crescut pana se dubleaza in volum si apoi se formeaza opturi care se coc pe tava unsa cu putin ulei, vand grija sa lasam ceva loc intre ei pentru ca vor mai creste. Cand incap sa miroasa, se ung usor cu apa indulcita si se mai baga putin la cuptor ca sa se rumeneasca dar nu prea tare. Imediat cum sunt scosi fierbinti din cuptor, se pun cu fata in jos intr-o farfuriuta cu miere fluidizata (aceasta se poate obtine fie in cuptorul cu microunde fie punand borcanul intr-o craticioara cu apa calda). Se lasa 20-30 secunde sa se imbibe si apoi se pun cu fata in jos on alta farfuriuta cu nuci zbrobite. Stiu ca unii le fac sirop simplu (sirop de zahar) si le pun nu’s ce condimente dar in original nu–i asa, ce trebuie sa simti este gustul bun de miere naturala si nucile, care am uitat sa mentionez, sunt f bune daca au fost putin prajite pe uscat, intr-o tigaie.
Acum ceva mai putin placut@ Alexandra
Ar fi frumos sa faci asemenea generalizari mai ales cand informatia pe care o prezinti nu are nici un fel de argumente logice. De unde anume ai scos ca muntenii au facut mucenicii moldovenesti de “ne”-post prima oara!? Nu este mai logic ca ei au aparut tot acolo unde au aparut si cei de post dar facuti de oameni care nu au dorit sa posteasca? Nu toti muntenii duc dorul mucenicilor moldovenesti, mai ales cei care stiu povestea mucenicilor si inteleg de ce ei trebuie sa fie in apa…
Pofta buna la mucenici!
March 8th, 2011 at 3:01 pm
normal mucenicii se fac din apa sare,faina drojdie cat o nuca si zahar dupa gust.deoarece postul deja a inceput si cum moldovenii sunt oameni credinciosi respecta aceasta traditie a postitului.multa sanatate din Romania
July 27th, 2011 at 1:57 pm
promit sa caut si sa-ti scriu reteta bunicii mele, care chiar era bucovineanca, nascuta la Radauti, ca si bunicul.
Nu ma intreba cu ce bunatati am crescut si cat de bine gateste mama!
Si da, ai avut dreptate despre cat de bien va gati Iepu: uneori nici omleta n-am rabdare sa fac, in schimb alteori daca ma apuc de gatit intr-o zi, te lingi pe degete. Cred ca si Iepu ca si mine va avea gatitul de bucate gustoase in codul genetic :))