easter brunch la noi acasa
Dragilor, atatea am sa va spun, si asa de putin timp, incat o sa va tarasc maratonistic printre pozele pe care am apucat sa le fac, o sa va povestesc despre bunatatile pe care nu am apucat sa le pozez si o sa ne bucuram cu totii cinci minute fix:) Despre brunch stim ca e ceva intre breakfast si lunch, si ca moment al zilei, si ca mancare pusa pe masa. Oh well, la noi a fost mai degraba mic dejun, pranz si cina, caci asa de mult am combatut la mancare, ca am si terminat-o, in ciuda faptului ca era multa, dar mai ales pentru ca era foarte buna. Si daca nu ma credeti, sa se arate mancatorii cu testimoniale, daca mai vor the awesome cheese muffins a la Pufix sau delicioasa mea salata de fructe cu zmeura (pe care n-am apucat s-o trag in poza).
Acuma, cine vrea sa se apuce de executat si gazduit un brunch de succes, sa stie ca nu-i usor si ca un brunch implica intre altele sculatul cu noaptea in cap, pentru ca nu poti sa faci cu o zi inainte chiar toate felurile de mancare. Fructele si legumele trebuie sa fie proaspete (in fact, sa terminati de pregatit salata fix cand va suna la usa primul musafir), briosele si bruschetele trebuie sa fie calde, abia scoase din cuptor. Si tot asa, lucrul dracului, I tell you:))
Ce-am facut cu doua zile inainte au fost pateul de ficat de pui, rulada de carne cu ou fiert si sunca de curcan glasata. Despre care urmeaza povestea pe repede inainte mai jos.
Pentru pate de ficat am incercat o reteta noua. De regula il fac cu ficat de pui fiert cu mirodenii, dar acum am calit ficatul in tigaie, cu ceapa verde, ciuperci, cimbru si usturoi. Cand era facut binisor pe toate partile, am pus sare si mult piper si am mutat treaba in blender, ca sa iasa o pasta foarte fina. Pe aceasta am amestecat-o cu unt topit, am pus-o in vas termorezistent de ceramica si am dat-o la cuptor vreo 20 de minute la foc potrivit. Cand s-a facut, am turnat deasupra unt moale si am lasat-o sa se raceasca in vasul in care era. Si pe urma am bagat-o la frigider, ca sa se intareasca frumos untul si sa sigileze pateul.
Pentru sunca de curcan am achizitionat un piept mare. L-am legat cu sfoara sa stea rotund si adunat si l-am fiert vreo doua ore jumate la foc mic, cu un morcov, un fir de praz, boabe de coriandru si de piper, foaie de dafin, usturoi si un bat de scortisoara (adus de Boo intr-un borcan frumos tocmai de la New York:D). Dupa ce a fiert carnea, am scos-o din zeama (pe care, by the way, o puteti pastra ca supa, mai exotica asa, din cauza de scortisoara, dar totusi, supa) si am taiat sforile. Am facut glazura cu o cana de vin rosu, o lingurita de zahar brun, o lingura de otet de mere, doua linguri de sos de soia si o lingura de miere. Toate topite pe aragaz la focul cel mai mic si turnata jumatate din treaba asta peste carnea pusa intr-o tava de dat imediat la cuptor. Cand sunca e rumena si stralucitoare, se scoate din cuptor, se toarna cealalta jumatate din lichidul glazuros si iar se da la cuptor cinci – zece minute. Foarte important este sa nu ardeti sunca, focul trebuie sa fie mic si difuz, glazura sa ramana asa, de o culoare rumena si cu o consistenta oarecum lichida, din cand in cand puteti sa mai udati carnea cu zeama care s-a scurs in tava.
Despre rulada de carne tocata cu ou fiert la mijloc – nu multe explicatii. E o banala compozitie de chiftele cu mai multe oua crude decat de obicei, ca sa se lege. Jumatate din compozitie se pune intr-o tava de chec unsa cu unt, peste ea – trei oua fierte taiate in doua, iarasi carne, dat la cuptor pana se face (pe incercate cu scobitoarea). Taiati checul de carne rece, ca sa nu se sfarame de tot.
Mai departe.
Am mai avut la brunch branza feta coapta in folie de aluminiu cu cimbru si ulei de masline, dar si delicioasele briose cu branza si busuioc facute de Pufix (reteta aici), also intr-o varianta fara lactate ca sa manance si intoleranta noastra prietena Bibi (pentru asta am inlocuit laptele clasic cu lapte de orez si soia bio – foarte bun, o revelatie de-a dreptul).
Au mai fost pe masa, din seria nepozate sau pozate pe jumatate, icre delicioase de crap proaspat, cu ceapa verde, o salata de macrou afumat cu cartofi, maioneza, masline si castraveti murati, bruschete cu mozzarella, dar si cu rosii, drob din ficat de pui, oua multicolore, ciuperci trase la tigaie cu unt, salata verde proaspata… Sper ca n-am uitat nimic… Bon, si-apoi, ne-am apucat de dulciuri. Si neaparat vreau sa va povestesc despre caserola cu mere, stafide si French toast, asa de buna si de simpla.
Se taie vreo cinci mere potrivite in sferturi, se calesc lejer in tigaie cu zahar brun, scortisoara multa, stafide si unt (sau lapte de soia pentru cine vrea), pana isi schimba putin culoarea si consistenta. Intr-un vas de yena se pun pe fund felii de paine taiate in jumatati (cam cat sa vina o bucata de paine la portia de placinta). Peste painea asta se toarna un amestec de oua batute cu lapte (sau lapte de soia) si zahar vanilat. Lichidul trebuie sa acopere complet painea. Se pun merele pe deasupra si se lasa la “inmuiat” macar o ora or so (ideal peste noapte in frigider). Se da caserola la cuptor la foc potrivit, cu folie de aluminiu peste, ca sa nu se arda pe deasupra. Dupa 45 de minute or so se scoate folia de aluminiu si se mai lasa vreo cinci minute la rumenit. Este fabulos de buna si ieftina, plus foarte usor de facut.
V-as arata si salata de fructe cu sos de zmeura daca nu as fi uitat sa o pozez, precum si prajitura noastra preferata cu vin si scortisoara, executata de Bibz, dar nici pe asta nu am apucat sa o trag in poze. V-as mai zice ca dupa dulce a urmat, mai pe la 5-6 seara, o mare tava cu copane de pui si cartofi cu chimen si bacon. Dar ati crede ca suntem niste monstri, asa ca mai bine nu va zic.
Anyways, cam asa am petrecut noi, sper ca si la voi a fost bine si ne vedem la dieta. Cheers!
tags: brunch, party, paste, sarbatori de Paste 20 comments »
April 6th, 2010 at 9:45 pm
Arata minunat, un adevarat festin! Iar Pufix merita laude speciale pentru briose!! Le-am facut si eu aseara (in niste forme muuuult mai mici decat as fi vrut dar in lipsa de altceva..) si au avut un succes fulminant! Drept urmare am dat si reteta la pachet! :-)) Delicioase!
April 6th, 2010 at 9:49 pm
adevarat! briosele au fost un hit si la brunch-ul nostru! eu una as putea sa mananc in fiecare zi o briosa calda cu unt:D nu e suparare:))
April 6th, 2010 at 9:53 pm
ah de cand asteptam postul asta 😀
ca sa declar, de bunavoie si nesilita de nimeni, ca asta a fost cel mai bun brunch – of all the brunches pe care le-am mancat, le-am vizitat sau despre care am citit. mancarea a fost ge-ni-a-la, sooo good incat nici salata nu am mai putut sa mananc [si ma refer la salata verde de aia de care i love to OD on :))]. si nu spun asta numai ca mai primesc muffins de alea superdelicioase cu branza, offf numai la ele ma gandesc de ieri :)))
also, pozele nu arata nici pe departe cat de dragutz era aranjata masa, ceea ce evident este esential pentru un brunch reusit 😡
nu pot sa spun decat ca abia astept urmatorul paste :))))
April 6th, 2010 at 10:03 pm
i totally agree with boo 🙂 best brunch ever (nu k as fi fost la prea multe, dar asta definetly nu poate fi comparat cu nimic). De cand am plecat povestesc in continuu tuturor ce mancare delicioasa si frumoasa am servit noi la pufeta acasa 🙂 tata e cel mai invidios, mai ales din cauza salatei de icre. Praise your mum 🙂
April 6th, 2010 at 11:18 pm
Nota re: caserola cu mere
De fapt e invers 😉 Merele sunt la fund si paine deasupra, dar pentru ca noua nu ne-a placut cum iesea…am intors-o. Cred ca e mai bine asa anyway.
April 7th, 2010 at 6:55 am
no comment. pai ce sa mai zic :))?
April 7th, 2010 at 9:31 am
da feta aia cum se coace?
*a bit confused*-in rest very very cutie cute, the yumminess miau si ma ling usor pe botic
April 7th, 2010 at 11:39 am
eu am prins brunch-ul more like lupper, dar it was teh lovely, ofc <3
April 7th, 2010 at 8:07 pm
pai mai redhead mai, se coace pur si simplu: se pune bucata de feta in suficienta folie de-aia de aluminiu cat sa o poti acoperi complet dupa aia. se picura peste branza ulei de masline, se presara cimbru, se impacheteaza folia facand un mot asa cu gaurica, precum o gura de vulcan, si se baga la cuptor la foc mediu vreo 40 de minute or so. that’s all!
April 8th, 2010 at 10:12 am
aww, I can do that. am ceva dubii la motu cu gaurica precum o gura de vulcan*worried*…pfff. creative stuff, eh?:p
aaanyway, multam frumusel de explicatii.
sunteti foarte draguti voi asa, cum va miscati printre yummynessuri, mah!
April 8th, 2010 at 11:41 am
hahahaha, dap, ne miscam printre yumminessuri cu gratia unui elefant in a china shop:))
April 8th, 2010 at 11:44 am
*me luv elephants* 😛
April 8th, 2010 at 1:47 pm
Eu facut prajiturica cu paine si cu pere (ca n-aveam mere si astea se stricau). Eu iubit mult prajitura desi nu lasat peste noapte tot fost tare bun. Eu papat mult si acum trebuie dieta. Eu happy 🙂
April 8th, 2010 at 1:49 pm
nice! cred ca e foarte buna si cu pere!
April 8th, 2010 at 1:49 pm
Dar eu lasat toata treaba la cuptor 30 de minute cu totul si fost tare bun 🙂
April 8th, 2010 at 1:57 pm
Ah, si am folosit cate 2 felii de paine toast ca n-aceam altfel. Yum!
April 8th, 2010 at 5:36 pm
Si eu am vrut sa folosesc tot toast, dar my better half a zis ca miezul de la toast cand se inmoaie se face “buretos” asa ca am ramas la paine adevarata.
April 11th, 2010 at 9:30 am
Well, poate la voi in Romania ai de unde cumpara paine adevarata dupa 6:30 seara…
April 15th, 2011 at 1:33 pm
Ah, eu acum am descoperit asta si nu ma mai opresc din salivat… 🙂 Sursa de inspiratie pentru Pastele 2011 😉
April 15th, 2011 at 2:00 pm
mi-am adus aminte de prajitura cu paine si mere, so yum:D